Ny sågning av jakt- och fiskeutredningen

Det var endast tre ledamöter som deltog när rennäringsdelegationen i Västerbotten i onsdags diskuterade länsstyrelsens remissyttrande om jakt- och fiskeutredningen. Men de tre ledamöterna var överens - utredningen är inte bra.

Inger Baer Omma var den enda samiska ledamoten på plats.
 – Vi hamnar ju i samverkanföreningar, det betyder att vår rätt är ju begränsad, den bedöms ju som begränsad och blir delad med andra markägare. Det skulle ju betyda bland annat att vårt inflytande över de här frågorna inte är större än någon annans, säger hon.

Risktagande
Inger Baer Omma menar att de dessutom har ett ekonomiskt risktagande med att sitta med i samverkanföreningar.
 – Därför att i dag betalas det ut intrångsersättningar vad gäller jakt- och fiske i samebyarna, men hamnar man i samverkanföreningar så ska ju de ha en egen levande ekonomi och då är det ju överskottet som eventuellt fördelas och det är ju ingenting som vi vet hur det utfallet kan bli.

Ensamrätt
Inger Baer Omma säger att hon stödjer sin uppfattning på den resolution som Samernas riksförbund SSR antog vid sitt landsmöte i Gällivare i juni.

Där poängteras att samerna har ensamrätt till jakten och fisket på statliga marker i fjällen - en ståndpunkt som utredaren Sören Ekström inte delar.

SSR avvisade därför utredningen vid sitt landsmöte och meddelade att man ska undersöka möjligheterna att få frågan prövad i domstol.

Protester
Men missnöjet med jakt- och fiskeutredningen kommer inte bara från samiskt håll. Kommuner, jägarlobbyn och andra organisationer har protesterat mot utredningen - men med andra utgångspunkter.

Och Inger Baer Omma ser ingen annan lösning är denna:
 – Ja, man måste lägga den åt sidan, för att det här är ingenting som vi i de samiska leden har någon nytta av.

I oktober ska länsstyrelsens styrelse i Västerbotten anta det slutliga remissyttrandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: