Samisk jakt och fiskerätt för renskötseln

Doktorn i samisk rätt Christina Allard ansluter sig till uppfattningen om att det finns en speciell samisk urminnes hävd, som inte är beroende av lagen, där rättigheter enligt urminnes hävd försvann 1971. Christina Allard går ett steg längre och talar inte om rättigheter till jakt och fiske knuten till renskötseln - utan om en samisk jakt- och fiskerätt.

– Jag har tittat på själva institutet urminneshävd och sett vilka förutsättningar som finns för att man överhuvudtaget ska kunna grunda rättigheter oavsett om det gäller, vad ska jag säga, normal fiskerätt eller just samiskt jakt- och fiske eller renskötsel. Och jag har ju sett att det finns åtminstone sex olika faktorer man kan peka på där det klickar helt enkelt, säger Christina Allard.

Urminneshävd
Lätt är det inte. Att så att säga översätta traditionell markanvändning till rättigheter enligt urminnes hävd. Men man måste till för att en gång för alla klara ut samisk urminneshävd.

– I och med att domstolarnas roll är något annorlunda än i till exempel i Kanada där man har väldigt proaktiva och kreativa, så tror jag inte att det från domstolshåll kommer någon förändring utan det är ju snarare då i Sverige lagstiftaren som måste se till att någonting sker, för risken är ju att vi inte hittar några rättigheter alls kort och gott för att vara lite krass, därför att det är svårt att veta hur man ska hantera de här förutsättningarna som bygger på jordbruksbefolkningens markanvändning och inte en nomadisk samisk markanvändning, säger Christina Allard.

Samisk jakt- och fiskerätt
 
– Den svenska modellen är ju att samla alla rättigheter till renskötselrätt under den beteckningen och där ingår ju jakt- och fiske också. Och jag menar väl att det finns grund för att tro att det fortfarande finns en samisk jakt- och fiskerätt utanför renskötselrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: