Ny kritik mot svensk samepolitik

Sverige får återigen internationell kritik för sin samepolitik. Europarådet har än en gång synpunkter på hur Sverige uppfyller den så kallade minoritets-språkskonventionen.

Det här är andra gången som Europarådet rapporterar hur Sverige följer minoritetsspråkskonventionen som man anslöt sig till 2000.

Den första rapporten pekade på följande brister i Sveriges åtaganden när det gäller samiskan:

  • Sydsamiskan har hamnat utanför förvaltningsområdet
  • Kommuner har inte känt sig bundna av konventionen
  • Strukturproblem på utbildningsområde. Brist på läromedel. Europarådet uppmanar Sverige att underlätta och uppmuntra fler att söka lärarutbildning på minoritetsspråk
  • Svårigheter få fram texter på minoritetsspråk.
  • Europarådet förväntar sig ytterligare framsteg inom minoritetsspråksmedia.

Följande rekommendationer lämnades av Europarådet:

  • Vidta omedelbara åtgärder för att göra undervisning på minoritetsspråk mer lättillgänglig, ta fram läromedel och förbättra lärarutbildningarna
  • Underlätta och främja användandet av samiska, finska och meän kieli i kontakter med rättsväsende och myndigheter inom förvaltningskommunerna i Norrbotten
  • Stöd framtagandet av minst en dagstidning på samiska och en på meän kieli.

När Europarådet i förra veckan lämnade sin andra rapport noterar man att en statlig utredning kommit med förslag på åtgärder för att förbättar språksituationen.

Men i praktiken har ingenting hänt sedan rapporten 2001, konstateras också. Kritiken och rekommendationerna är i stort sett de samma.

Bevara sydsamiskan
I årets rapport understryks också behovet att snabba åtgärder för att bevara sydsamiskan, samt att det också inrättas en tillsyndmyndighet för att följa hur språklagen uppfylls.

- Jag tolkar rapporten som att Europarådet fortfarande har en rad invändningar. Ingenting har egentligen hänt, säger Kaisa Syrjänen Schaal, sekreterare i språkutredningen.

Lars Anders Baer är sametingets styrelseordförande och han menar att Europarådets slutsater inte kom som någon överraskning och han har svårt att se att regeringen nu kan smita undan sitt ansvar.

- Intressant att se hur den nya regeringen dels hanterar språkutredningens förslag och den här rapporten. Men de här frågorna är ju inte lika kontroversiella som jakt och fiske så att här borde det kunna hända saker ganska snabbt så att kommer upp i Europarådets nivåer, säger Baer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: