Prestigefyllt pris till Kuhmunen

Lars Anders Kuhmunen från Rensjön utanför Kiruna vann i lördags det norska folkmusikpriset - Folkelarmspriset - för sin skiva Birrasis. Han vann i klassen Årets nyskapande/expermentella skiva.

Fyra samiska artister var nominerade i olika klasser; Lars Anders Kuhmunen, Ole Larsen Gaino samt grupperna Ádjagas och Transjojk.

Men det var endast Lars Anders Kuhmunen som fick åka hem med ett pris.
 - Det var inte alls väntat men det var roligt att det gick så bra. Det här höjser jojkens status framförallt i Sverige, säger Lars Anders Kuhmunen.

Jojkat länge
Folkelarmspriset delades ut för första gången i fjol och Lars Anders Kuhmunen kunde vara med och tävla för att hans debutsskiva Birrasis gavs ut på ett norskt förlag.

Lars Anders Kuhmunen är 28 år och renskötare i Gabna sameby i Kiruna. Han har jojkat offentligt sedan 12-årsåldern, bland annat i Sameradion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: