Professor ifrågasätter norsk lag

Norge tog sig vatten över huvudet när man stiftade en lag som utestängde samer från Saarivuoma från sedvanerättsområden i Norge. Det låter sig inte göras hur som helst, menar juristprofessorn Kirsti Ström-Bull.

Den svensk-norska renbeteskonventionen löpte ut för ett par år sedan och länderna förhandlar just nu om en ny konvention. I avvaktan på den nya konventionen har länderna gjort olika tolkning av det nuvarande juridiska läget.

Sverige hänvisar till den gamla lappkodicillen från 1751 som medger betydligt större betesområden för svenska samebyar i Norge än renbeteskonventionen från 1972.

Förbjuder kodicillen
Saarivuoma sameby har under sommaren betat sina renar långt in i Norge med stöd av lappekodicillen.
Norge har dock stiftat en ny lag som hindrar svenska samebyar att hänvisa till lappekodicillen, något som alltså rättsprofessor Kirsti Ström Bull ifrågasätter.

- Problemet är att den norska lagen ensidigt reglerar ett förhållande som tidigare varit tvåsidigt. Frågan är om Norge kan reglera något som sedan lång tid tillbaka är en sedvanerätt för samer från Sverige, säger Ström Bull.

Erkänner rätten
Kirsti Ström Bull menar att lappekodicillen i sig inte innebär någon rätt för samerna i Sverige - den erkänner bara att sedvanerätten finns och den ska Norge acceptera. Samma sak säger professor Bertil Bengtsson, som menar att Norge inte kan ta Saarivuomas marker utan vidare.

- Då måste norska staten betala ersättning, säger Bengtsson.
Och Kirsti Ström Bull är säker - oavsett nystiftade norska lager eller kodicillen så måste rätten bevisas. Och det finns en dom från 1968 som är avgörande:

- Det är Altevanndomen som är den viktiga, säger Ström Bull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: