Respektfullt tycker recensent om Renlycka

Repektfulla bilder, men texten är kärnan. Medryckande och lättläst, men ingenting nytt. Björn Forseth recenserar Renlycka - åter till samebyn.

Ärligt talat har jag inte läst så många bilderböcker om samer. Bilderböcker över huvud taget har jag en tendens att bläddra igenom, titta på bilderna och försumma texten.

Då finner jag, att Jan-Håkan Dahlströms och Anita Björkqvists bok Renlycka inte överraskar med de vackraste eller mest dramatiska bilderna. Har man förut sett bilderböcker om renskötsel, så är det inte nytt. Inte dåligt – men inte nytt.

Men eftersom jag ska recensera tar jag boken på allvar och läser den från pärm till pärm. Ty även om den är en bilderbok finns det faktiskt en boktext i botten.

Texten är kärnan
Det är då jag upptäcker, att bilderna stödjer texten, inte tvärtom.

Dahlström har tidigare givit ut Samebyn – bilder från Sörkaitum 1979 och återvänder nu till samma trakter, där han då inte är okänd.

Undertecknad har inte läst den gamla boken, och för rättvisans skull måste jag låtsas vara en nyfiken svensk som läser den nya boken.
Det är främst sådana boken vänder sig till, antar jag.

Det är alltså Björkqvists text som är kärnan, den är inte ditsatt för att ge litet extra information. Och den, berättelsen, är alldeles chosefri.

Här berättas om när Dahlström-Björkqvist följer renskötsellivet under ett år, och det är så enkelt och självklart beskrivet, att det fungerar som alldeles ovanligt pedagogiska förklaringar för okunniga nordsvenskar, som en av de i boken intervjuade tycker är så jobbiga (till skillnad från sörlänningar, vars okunnighet är harmlös).

Respektfullt
Boken är anmärkningsvärt lättläst och medryckande. Så ska en bilderbok tas, tydligen. Dahlströms bilder då? Ja – jag är inte imponerad men inte heller missnöjd.

Det enda jag direkt reagerar på är dock, att där är fullt av porträtterade människor, namngivna människor, som stannat till för att bli avfotograferade. Det tycker jag är bra.
Det finns tillräckligt med stjärnfotografer som tränger sig på för att få de häftigaste ögonblicksbilderna i privatlivets sfär. Dahlström har visat respekt.

Boken passar bra som presentbok till personer som inget vet. Men säg till dem att läsa texten först och se på bilderna i anslutning till det. Först då kommer de riktigt till sin rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista