SSR har inte gett upp säljbolag - vill använda 50-öringen som startkapital

Planerna på ett säljbolag för renkött lever fortfarande kvar. En styrgrupp inom Samernas riksförbund SSR vill se på möjligheterna att använda den så kallade 50-öringen för att starta bolaget.

Det var vid SSRs landsmöte förra sommaren som det beslutades att undersöka möjligheterna om att bilda det här bolaget med namnet Renlycka AB.
Samebyar och renägare har haft möjligheter att teckna aktier i bolaget - men pengarna har inte räckt för att starta bolaget.
Nu vill alltså styrgruppen undersöka om det är möjligt att använda den så kallade 50-öringen - en slant som har tagits från det statliga pristilläget för varje kilo sålt renkött.

Starthjälp
Pengar har använts till marknadsföring av renkött och enligt styrgruppens ordförande Malin Brännström skulle det vara naturligt starta bolaget med hjälp av dessa pengar. 

- Det är ju näringen pengar som ska användas till marknadsföring och det här är ju det bästa sättet att använda pengarna effektivt, säger Malin Brännström, förbundsdirektör i SSR och ordförande i styrgruppen.

Vilka problem kan det finnas?
 - Det är ju en del statliga pengar i botten och vi måste undersöka om det kan betraktas som företagsstöd. Det måste utredas innan vi vet med säkerhet om det går att använda pengarna, säger Malin Brännström.

Vilka andra alternativ finns det?
 - Det är just detta vi tittar på. Det har ju diskuterats om det finns andra finansiärer men vi vill först se hur vi kan göra med 50-öringen, säger Malin Brännström.
SSR ska behandla frågan vid ett styrelsemöte i Jokkmokk i dag och i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: