Sunda semlor

Här är ett recept på smaskiga semlor, lagom till fettisdagen, från Annika Eriksson  Jansson.

Sunda semlor

3 dl vatten

50g jäst

0,5 dl socker

1,5 tsk salt

1 tsk bakpulver

1-2 tsk stött kardemumma

1 ägg

1 dl vetekli

9 dl lantvetemjöl

Värm vattnet till 37g blanda samman alla ingredienser till en smidig deg låt jäsa 30 min baka ut degen till 10 bullar låt jäsa till dubbel storlek.

Pensla bullarna med vatten o ägg grädda sedan ca 10 min i 225 grader.

Gör sedan fyllningen av följande…

4 dl mandel

1,5 dl socker

en gnutta salt

2,5-3 dl vatten

samt offra en av bullarna till fyllningen..

Mixa mandel och socker och salt tillsätt sedan vattnet och bullen låt fyllningen svälla en stund.

Gör sedan en smaskigt sund semla ta gärna mellangrädde istället för vanlig grädde och njut….

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista