Signalhunden Loke

Loke är en hund med ett ovanligt jobb. Han jobbar som personlig assistent åt Johanna Olsson i Smedjebacken. Eller som signalhund, som titulaturen egentligen är. Johanna är hörselskadad och Lokes roll är att fungera som hennes öron.

Han väcker Johanna när väckarklockan ringer, han markerar när hon får ett SMS eller när mobiltelefonen ringer.

När Loke är i tjänst har han ett gult tjänstetäcke på, och då får man inte klappa honom eller prata med honom. Men även privat är han en trygghet i Johannas liv. Han plockar till exempel upp saker som hon tappar (eftersom hon inte hör när de ramlar) och han markerar om det brinner. Och när de är ute på promenad kan han säga till om det finns något runt hörnet, så matte slipper råka ut för en överraskning.

Loke, som är en Australian Shepard, är en av de få signalhundar för hörselskadade som finns i Sverige. Johanna har tränat honom själv med hjälp av instruktör. Träningen har skett på hemmaplan, för det är ju där Loke ska fungera. Som jobbarkompis och god vän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista