Växter som renar luften

Ampellilja 
En miljörenare av stora mått. Storätare av bland annat formaldehyd. Rekommenderas av experter om du arbetar vid dator. Vill inte stå i solen.
  
Bananplanta 
De stora bladen har visat sig avge häpnadsväckande mängder fukt, en bristvara i våra uppvärmda hus. Under den varma årstiden vill plantan ha mycket vatten och näring.
  
Fönsterfikus 
Av alla fikussorter har den fått högsta poäng som förintare av flera giftiga kemiska ämnen, bland annat formaldehyd. De stora kraftiga bladen avger mängder av fukt. Står gärna inne i rummet. Låt jorden torka upp lite mellan vattningarna.
  
Bergpalm
 
Fungerar framför allt som luftfuktare men är också en luftrenare. Ogillar direkt sol. Ska torka upp mellan vattningarna, men bör duschas så att bladspetsarna inte blir bruna. Utmärkt för allergiker om blommorna knipsas bort innan de slår ut.
  
Tulpan 
Tulpanerna drar framför allt till sig formaldehyd, ammoniak och xylen.
  
Fredskalla 
Tar bort giftiga ämnen som alkohol, aceton, trikloetylen, formaldehyd och bensen. Är också en luftfuktare. Allergiker knipsar av kolven under det vita bladet.
  

Murgröna 
Expert på att rena luften, framför allt från formaldehyd. De tätt växande bladen fungerar som fuktgivare. Gillar inte för mycket sol och värme.

Källa: Aftonbladet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista