Några råd från Stefan om du ska köpa espressomaskin

Stefan Lindkvist var med i centralen och berättade om några saker man ska tänka på när man ska köpa sig en espressobryggare. Kaffe är ett stort intresse för Stefan, och han kan det mesta på området.

Första frågan du måste ställa dig före ett köp av espressomaskin är hur bra espresso du vill ha, samt hur mycket jobb du vill lägga ner för att få en kopp espresso, cappuccino eller café latte.

Nöjer du dig med en helt ok espresso som en helautomatiskmaskin ger? Eller vill du pyssla med dosering, tampning och malningsgrader för att få en riktigt bra espresso ska du satsa på en så kallad halvautomat.

Bra ”halvautomater” finns med och utan värmeväxlare. Maskiner utan värmeväxlare är mycket billigare än dom med värmeväxlare, men gör en lika bra espresso. Skillnaden är att du måste höja respektive sänka temperaturen på maskinen för att skumma mjölk respektive brygga espresson.

En maskin med värmeväxlare däremot har fördelen att du kan skumma mjölk samtidigt som du kan brygga din espresso.

För att fullt ut kunna tillgodogöra dig din espressomaskin bör du skaffa dig en bra kaffekvarn och mala själv. Det underlättar bryggandet och höjer resultatet betydligt att själv kunna välja malningsgraden. Färskmalet kaffe förhöjer dessutom smaken.

Som du förstår finns det en stor mängd espressomaskiner att välja mellan och som regel följer pris och kvalitet varandra.

Tycker du att det verkar invecklat, få hjälp eller vill veta mer kan du skicka ett mail till stefan@kaffeochchoklad.se