Griljerad julskinka

Senap till jul och vardag

Olle Bengtsson kan mycket om senap eftersom han tillverkar senap och vunnit VM-titlar för sin senap. I centralen berättade han om senap i olika former och presenterade även några tips på hur man enkelt kan tillverka sin egen senap.


 

Traditionell skånsk senap
1/2 dl brunt senapsfrö
1/2 dl ljummert vatten
Mixa 5-10 minuter beroende på mixer. Kör till en grötaktig konsistens.
Man kan också använda en en traditionell jöärnkula av stål som rullas i en skål med rundade kanter.
Senapen kan sötas, saltas och/eller syras efter önskemål.
3 tsk strösocker
3 tsk matättika 3%
lite salt

Den här senapen håller ca 5-6 dagar i kylskåp. Går att frysa i småp paket som kan användas till senapssås. T.ex. lägg i vitsås till fisk

Färsk senap Stark smak
3 msk gult senapspulver
2 1/2 msk vatten

Röres väl och låt stå i 10 min. Klar att använda.
för mer komplex smak, smak av med socker, ättika och salt. T.ex:
1 tsk florsoceker
1 tsk matättika 3%
1 krm salt
Smaksätt ev. med konjak
Färsk senap Stark och rund smak
2 msk gult senapspulver
3 msk vispgrädde
Röres väl och låt stå i 10 min. Klar att använda.
för mer komplex smak, smak av med socker, ättika och salt. T.ex:
1 tsk florsoceker
1 tsk matättika 3%
1 krm salt
Smaksätt ev. med rivet apelsinskal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".