Lisbeth Kagre som bakat semlorna

Centralensemlan

Blev du sugen på semlor när du lyssnade på måndagens Centralen? Nu kan du själv göra de semlor vi testade i studion. Ger garanterat en gladare vardag!

Centralensemla (ca 12 st)
Smält 100 gram smör och tillsätt 5 dl mjölk, låt bli fingervarmt.
Lös 1 pkt jäst i degspadet, tillsätt 1 tsk salt, 1 dl strösocker, 2 tsk kardemumma och ca 12 dl vetemjöl. Blanda väl
Låt jäsa i 30 minuter.
Baka ut utan att tillsätta mer mjöl. Lite mjöl på bakbordet brukar räcka bra.
Dela upp i lagom stora bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 20 min.
Grädda i ugnen på 225 grader i 12 minuter. Låt kallna.

Mixa 100 gram sötmandel, tillsätt 0,5 dl florsocker, 0,5 dl strösocker, 3 droppar bittermandelsessens (eller mixa ned ett par bittermandlar) och 1 dl vispgrädde. Mixa till en jämn smet.

Skär av en bit på toppen (till locket) och gröp ur bullarna. Blanda inkråmet med mandelfyllningen. Behövs mer vätska, tillsätt grädde eller mjölk.
Fördela fyllningen i bullarna. Klicka sen på en stor klick lättvispad grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.

Blåbärssemla
Gör allt som ovan.
Tillsätt 2 dl lätt tinade blåbär i grädden tillsammans med 1 tsk vaniljsocker och 1 dl flagad rostad mandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".