Så här gör du en surdegskultur

Starta en surdegskultur:

DAG 1

2 dl vatten

150 gr rågmjöl (ekologiskt startar bättre)

Rör om

Klä med plastfilm och låt stå i rumstemp eller något högre i 2 dygn, bäst uppe på kylskåp

DAG 4

Häll av hälften av "gröten" och tillsätt

1 dl vatten

50 gr rågmjöl

Rör om

Klä med plastfilm och låt stå i rumxtemp eller något högre i 2 dygn, bäst uppe på kylskåp

Nu ska jäsningen börja märkas

Dag 6

Häll av hälften och tillsätt

1 dl vatten

50 gr rågmjöl

Rör om

Dag 7

Ta så mycket kultur/jäst som står angivet i receptet du nu ska baka

se alltid till att du matar kulturen så att du har till nästa bak.

Förvara i kylskåp

Är du osäker finns det massor med tips på nätet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".