Julrecepten

KRYDDIG JULSKINKA

Så här gör vi med julskinkan. Man köper en färsk skinka, alltså inte rimmad och /eller kokt. Med svål och nätad som en "vanlig" skinka. Man måste beställa särskilt. Blanda kryddor, salt, nejlikor, rosmarin, vitpeppar, ingefära, smulat lagerblad eller vad man har eller önskar. Krydda runt om skinkan och stick hål i svålen och stoppa i där med. Vira in skinkan i ugnsfolie och lägg i kylen några dagar. Baka sen i ugn på ca 125 grader. Använd termometer som ska bli mellan 80 och 85 grader beroende hur man vill ha skinkan. Om det är en stor skinka kan det ta hela dagen. jag brukar ställa in den när jag går till jobbet och har jag tur är den nästan klar när jag kommer hem. Sen griljerar man som vanligt. GOTT!!

Jeanette

-------------------------------------------------------------------------------------

LENAS AVOCADORÖRA

Först vill jag säga att man blir så glad att höra er . Men nu ska ni få ett gott rececpt på en avocadoröra som jag brukar ha till julbordet kallar den lenas röra

4st avoccado

4dl hackade räkor

1/2 hackad rödlök

1-2 hackade vitlösklyftor

4 hackade kokta ägg

1dl hackad dill

2dl creme fraich

1 citron

Dela avoccardorna i halvor ta ut innehållet mosa blanda sedan ihop allt till en röra

pressa i citron salt och peppar efter behag

lägg sedan i röran iskalen garnera med lökringar citronskiva dillkvist och några räkor ställ dom sedan på ett fat med krossat is lycka till

vill sen önska er en riktig god jul och gott nytt år från lena i fagersta /söderbärke

-------------------------------------------------------------------------------------

LOTTAS SILLSALLAD

1 burk inläggningssill som skärs i små tärningar

finhackade rödbetor, inläggningsgurka, äpple,

kokt potatis och ca 1 dl stekt kött i små tärningar.

Blanda samman allt och ha lite rödbetsspad.

Så långt kan man förbereda och förvara i kylen.

Straxt före servering rör man i lite vispad grädde.

-------------------------------------------------------------------------------------

BIRGIT NILSSONS MAMMAS KÖTTBULLAR

Detta är operasångerskan Birgit Nilssons mammas köttbullsrecept.... detta recept har varit som tradition i vår familj. Mamma var mycket noga att påpeka att Birgit Nilssons mammas köttbullar ska vara små och de ska stekas i smör.... (De ska vara små och de är så jäkla kladdiga så man orkar bara göra dem till Jul)!! Det är väl leverpastejen som är lite ovanligt.

Ha det nu så bra alla med julbak och mat och stök i Juletid

Eva Skogh Dala-Järna

I. 3 en stund ½ msk skorpsmulor

2 buljongtärningar stöttes

1 1/4 dl grädde

1½ dl vatten

II. Vispa 2 ägg

III. 6 msk hackad lök

1½ tsk salt

1 krm peppar

50 g bakad pastej

500 g köttfärs

I.

Låt stå och svälla en stund

tillsätt II. Vispa III. blanda om och låt stå i 20 minuter.

Detta är orginalreceptet men när jag gör dubbel sats så tar jag och tar ingredienserna på 1½ sats för annars blir det så himla kladdig smet

dvs 1 kg köttfärs, 5½ skorpsmulor,3 buljongtärningar 2dl vatten 3dl grädde 3 ägg, 9 msk lök 3 tsk salt 2 krm peppar 75 g leverpastej

förgrädda i 225 grader i 10 min stek sen i smör

små ska dom jäklarna vara......

-------------------------------------------------------------------------------------

LUTFISK PÅ NORSKT VIS

Hejja !

Jag har märkligt nog bosatt mig i NordNorge - Melbu, strax norr om Lofoten.

På lördagskvällen, i vintermörkret - myste vi till det med lutfisk på norskt vis. SÅ gott. På lutfisken lägger med stekt bacon och sirap - till har vi senapssås och brunost (!) och så ska det ju vara en del grövre tillbehör såsom stuvade gröna ärtor, morot och potatis.

Naturligtvis passar det gott med rödvin, pilser och en liten liten snaps. Alla drycker samtidigt.

STOR festmåltid i jul !

Låter jättetokigt, jag håller med om det, men det är OJ så gott. Men mamma och pappa i Särna är inte helt eniga :)

Nu ska jag återgå till bullbaket och internetradioen...

Julhälsningar från Helene Enochson, Särna/ Melbu

-------------------------------------------------------------------------------------