Ljust segt bondbröd

Det här receptet är för 2 st

Gör en fördeg bestående av:

  • Ca. 300 gr vetemjöl (vetemjöl special är bra till detta bröd)
  • Ca. 300 gr vatten (ungefär 40-45 grader)
  • Surdegsstart (förslagsvis råg eller vete)

Blanda degen väl så den blir smidig och så klumpfri som möjlig. Sätt in fördegen i kylskåpet under natten.

Ta fram den igen på morgonen och kolla hur pigg den är.  Fördegen ska vara bubblande och ha en mild smak. Om den inte är det blanda i ca. 1 dl mer mjöl och ca. 1 dl mer vatten i fördegen och låt stå varm ungefär 1 timme så att den kommer igång.

Nu är det dags att göra degen!

Blandas i en degblandare:

  • Ca. 600 gr fördeg
  • Ca. 300 gr vetemjöl
  • 100-200 gr vatten (prova med en mindre mängd först, tillsätt mer sedan om det behövs)
  • Ev. 10 gr jäst (om man är osäker på hur pigg fördegen är kan det vara bra  med lite jäst)
  • Ca. 15-20 gr salt (hur mycket är en smaksak men saltet ska tillsättas  senare!)

Kör allt i degblandare ett par minuter så det blandas ordentligt. Slå av blandaren och kolla konsistensen. Degen ska vara elastisk men ändå rätt så kladdig (den ska vara lösare än vad man oftast tror). Om man tycker sej vara nöjd med konsistensen sätt på blandaren igen och låt den arbeta ca. 15-20 min på medelfart. Degen ska bli spänstig och glansig och lite ”dallrig”.  Tillsätt saltet och kör ett par minuter till.

Nu ska degen vila i rumstemp. I ca. 1-2 timmar.

 Degen formas till bröd!

Slå upp degen på mjölat bord och dela i två delar. Vad som nu är VIKTIGT är att man ska INTE knåda ihjäl den jäskraft som finns! Knåda försiktigt eller ännu hellre vik ihop degen, fint och lätt, flera gånger så att du känner hur degen spänns upp, dvs. får en stabilare form. Gör dom runda och låt dom vila i ca. 15 min.

Forma sedan försiktigt till den form du vill ha, avlång eller rund är en smaksak.  Om du har en jäskorg lägg degen i den. Glöm inte att mjöla korgen ordentligt!  Om du inte har en jäskorg kan du antingen jäsa dom fristående (flyter ut lite) på bakplåtspapper eller lägga dom i en smord plåtform (sockerkaks tex.) som dom gräddas i.

Nu kan man välja!

Vill du grädda samma dag låter du degen jäsa ca. 45-60 min så att du ser att degen har jäst sej ordentligt. Det är ett jättebra knep att sätta in degen i kylskåpet de sista 15-20 min. av jäsningen. Då blir degen stabilare och får en hållbarare skorpa när man gräddar.

Allra bästa resultat (tycker jag) får man om man kalljäser över natten. Ställ in degen där det är kallast i kylskåpet.  Ta fram den på morgonen och kolla hur den har jäst. Om man tycker att lite mer jäsning behövs kan man ha den framme ett tag, dock inte för länge så den blir överjäst och pyser ihop.

In i ugnen!

Sätt ugnen på högsta (275-300 grader) viktigt att kolla att ugnen verkligen har kommit upp i temp. innan man sätter in brödet.

Om man har en baksten är ju det bra, men har man ingen så sätter man in en plåt som får bli ordentligt varm.

Har man jäst i jäskorg så slår man upp den färdigjästa degen på en degspade och har man ingen sån, tar man nåt annat tex en stadig pappskiva eller skärbräda i lämplig storlek. Tänk på att det är 2 bröd som ska in, så det är ju bra om dom landar där man har tänkt sej i ugnen! Om man har kalljäst över natten så är degen mer stabil än vid varmjäsning, och det kan ju vara bra när man jonglerar framför ugnen. Om du har jäst fristående kan du dra upp bakplåtspapperet på degspaden/pappskivan/skärbrädan och skjuts in i ugnen! (Det är lättast om bröden har ett varsitt bakplåtspapper i lämplig storlek)

Har du bröden i plåtform ställer du bara in dom på plåten med form och allt.

När du har fått in bröden kan du spreja/skvätta lite vatten in i ugnen så det blir ånga. Stäng luckan fort så ångan blir kvar.

Nu ska det gräddas på hög värme i ca. 10 min. för att få ordentlig skjuts på resningen av brödet.

Vrid sedan ned till ca. 225-200 grader (beroende på vilken färg du vill ha skorpan) . Grädda klart i ca. 30-35 min till, formbrödet kan ta något längre tid. Knacka på brödet, låter det ihåligt är det troligtvis klart.

En OVÄRDERLIG hjälp när man gräddar är en termometer, ska du baka mer än en gång i ditt liv KÖP en!

Om du nu är en lycklig ägare av en termometer ska innertempen vara 97 grader.

Låt helst brödet svalna på galler för att behålla skorpan!

För bästa förvaring slå in brödet i en kökshanduk när det är helt kallt första dygnet. Sen kan man trä på en plastpåse utanpå så det inte torkar ut för mycket. På så sätt behåller man skorpan och saftigt inkråm längre!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista