Anna-Karins Focaccia

Recept på Focaccia

Surdegsbagaren Anna-Karin Eriksson, från Säter, är i Rom för att få inspiration till nya bröd. Men här är ett som hon redan kan baka.

  • Ca. 2.5 dl ljummet vatten
  • 1 dl väljäsande surstart av valfri sort
  • Om man vill 5 gr jäst
  • 1 tsk honung
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • 7-8 dl vetemjöl
  • Valfri smaksättning

Om du vill använda jäst, vispa ut den i vattnet tillsammans med oljan och honungen.

Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop degen ca. 5 min.

Låt sedan degen vila i rumstemperatur i ca 1.5-2 timmar.

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela degen i två bitar, och forma två bollar. Platta försiktigt ut till ca. 1.5 cm tjocka rundlar.

Smörj en plåt med olja, strö på lite flingsalt på plåten och lägg rundlarna på plåten.

Om man vill ha dem till nästa dag kan man kalljäsa över natten. Täck över med tex. plastfolie så inte ytan torkas ut.

Annars, jäs i rumstemp. På  tills de ser lite fluffiga ut.

Tryck fingrarna i degrundlarna så att en massa gropar bildas. Ringla rikligt med olivolja över och lägg på den smaksättning du vill ha tex. Oliver, små tomater, rosmarin, lök mm.

Grädda focaccian i mitten på ugnen i ca. 10 min tills de har blivit gyllenbruna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".