Recept och grilltips

Marinad till fisk eller fågel.

2 citroner

1 knippe timjan eller någon annan favorit ört

2 tsk svartpeppar från kvarnen

2 msk olivolja

Riv skalet av citronen och pressa den. Blanda med peppar, olja och ört. Lägg i fisk eller fågel(eller kalv?), låt den logga i minst 2 timmar. Saltar gör du vid grillning.

Rub till karré, fläskfilé, eller kyckling

1 tsk senapsfrö

1 tsk spiskummin

1 tsk timjan

1 tsk mejram

2 tsk chilipulver

1 tsk sesamolja

1 tsk soya

1 tsk balsamvinäger

2 tsk farinsocker

Salt och peppar vid grillning

Allting förutom salt och peppar blandas i mortel med några kraftiga tag tills senapsfröna är krossade. Gnid sedan in köttet med blandningen. Slå in i smörpapper och låt ligga ett tag, ju längre det desto mer smak får köttet. Det blir ändå gott , även om det bara får ligga en kvart eller så.

Goda tillbehör

Rostad Potatissallad med grön vinaigrette ugn ca 200 grader

Färskpotatis eller mandelpotatis (beräkna ca 2-3 st per man)

Salt, olja och ev chilipulver

Putsa potatisen om det behövs, lägg dem på en pappersklädd plåt, ringla överlite olja, salta och krydda. In i varm ugnca 20-25 min, beroende på potatisens storlek. Potaisen blir supergod att servera som den är , men kan även piffas upp lite;

Grön vinaigrette

I kruka basilika

2 msk vitvinsvinäger

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk dijon senap

0,5-1 dl olivolja

Salt och peppar

Allting mixas med stavmixer, till en slät grön sås. Om du inte har en mixer; finhacka basilikan och kör sedan allting med elvisp. Vinaigretten slår du över potatisen, som kan uppgraderas ytterligare ett snäpp med lite grönsaker;

Exempelvis;

Grön sparris förvälld ett par minuter

Broccoli också den förvälld tillsammans med sparrisen

Salladslök

Sockerärtor

Rädisor

Rödlök cocktailtomater

Blanda i grönsakerna, då potatisen svalnat något och slå på vinaigretten. Blanda, ät och njut!

Fetacréme

1 bit fetaost

1 burkcrémefraiche

1-2 pressade vitökslyftor

1 tsk timjan

2 msk olivolja

Ev salt

Smula ner fetaosten i en skål, i med fraichen och resten av ingredienserna. Kör sedan med stavmixern, ja eller elvispen. Jag brukar inte köra den helt slät utan låta småbitar av fetan vara kvar. Röran är otroligt populär, så gör mycket! Den klararsig dessutom ett par dagar i kyl.

Smak- och färgrik pesto

Ca 3-4 rödbetor

2 dl solrosfrön

1-2 dl olivolja

3 vitlöksklyftor

1 kruka basilika

3 msk balsamvinäger

Salt

Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten. Låt svalna och skala dem sedan, skär dem i mindre bitar. Rosta fröna i stekpannan med lite salt och stänk i lite vatten. De är klara när de börjar få lite färgoch en ljuvlig doft börjar sprida sig i köket. Mixa sedan ihop betorna med frön, vitlök, olja, vinäger och basilika. Smaka av med salt.

Här kommer ett gott tips för "marinering"man kan pröva.

Ingredienser: "De tre V:na"

- Vitvinsvinäger

- Vatten

- Vitlök

Ta så mycket man vill efter smak

En underbart god salsasallad är Vatten meleon och annanas lika delar

en lök och en röd chilie en näve mynta

en dl fin röd vinäger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".