Resminnet/ Sidenvägen

Christian Andersson, frilansjournalist, fotograf och färdledare, berättar om ett annorlunda resmål i Orienten

Resenärens namn:
Christian Andersson
Ålder:
38 år

Intressen:

Resor, fotografi, fotboll, mat, människor och kultur.

Tidigare resor:

Ett stort antal resor till världens alla kontinenter. Har besökt cirka 80 länder.


Resmål:
Sidenvägen

Fakta:
-Sidenvägen är samlingsnamnet på ett antal karavanrutter som , från några hundra år före Kristus fram till de stora sjöresornas tid,  förband Europa med Kina. Här skedde handel med bland annat siden, men också guld, porslin, papper, ädelstenar, kryddor och strutsfjädrar.

-Totalt säger sig 26 nutida länder varit en del av Sidenvägen. De länder där Sidenvägen märks mest idag är Italien, Turkiet, Israel, Syrien, Jordanien, Irak, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgizistan, Pakistan och Kina.

-Den som myntade begreppet ”Sidenvägen” var den tyska geografen Ferdinand von Richthofen (den berömde Röde Baronens farbror) i slutet av 1800-talet.

Antal resande:
Ibland ensam, ibland med flickvän, ibland med kompisar(Totalt har jag gjort 8 resor längs Sidenvägen mellan 1997-2004)

Typ av resmål:
Äventyrsresmål definitivt. Man måste nog ha ett genuint intresse för andra länders kultur, natur och människor samt vara intresserad av att se hur livet ser ut i andra delar av världen. Att resa längs Sidenvägen är nog vad som i kvällstidningarnas värld skulle kallas ”Drömresa”.
Mat:
Definitivt annorlunda än svensk mat. Dock ingen enhetlig mat längs hela Sidenvägen, utan det blir lokala specialiteter i form av turkisk mat, mellersta östernmat, centralasiatisk mat och kinesisk mat. Exempelvis: kebab, hommus, shashlik, laghman, ashlanfoo mm. All mat är dock billig! 

Kostnadsläge:
Förstås olika i de olika länderna, men generellt sett kan man säga att kostnadsläget är lägre än i Sverige (40-80 %).

Boende:
Alla nivåer av boende finns, från vandrarhem till lyxhotell. Bäst är att bo på små billiga familjehotell.

Reskassa:
Fördelad mellan kontanter, Visa-kort (uttag finns i alla länder, dock oftast bara i de större städerna) och rescheckar. Omöjligt att säga en totalsumma eftersom det beror på om man reser en vecka eller flera månader.

Värt att ta med hem, materiellt och upplevelser:
Fotografier, adressen till nya vänner, kryddor, mattor, tyger mm.

Egna erfarenheter och upplevelser:
(Se nedan i utdraget från min text)

Bra och dåligt:
Bra:
-Ovanligt resmål, alltså slipper man turisthorderna
-Fantastiska människor
-Relativt säkra resmål

Dåligt:
-Magåkommor (vilka bäst avhjälpes med koleravaccin innan avresa samt med yoghurtpiller och Imodium på resan)

Betyg från 1-10:
10.
En resa längs hela Sidenvägen kan inte få ett annat betyg. Att få besöka flera av världens äldsta städer och uppleva kultur, religion och människor är helt fantastiskt.

Resguider:
Centralasia (Lonely Planet), Arvet från Timur Lenk (Dia Håstad), The Lost Heart of Asia (Colin Thubron).

Extra:
Utdrag ur artikel av Christian Andersson:
”Om vi nånsin kommer fram till Samarkand…”

Tidigt på morgonen öppnar bazaaren. Den vaknar med solens första strålar och släpper med en loj gäspning in de första kunderna för dagen. Samtidigt som de morgonpiggaste arbetarna rusar in mellan stånden för att köpa lite färsk mat att ha med till jobbet och de ivrigaste hemmafruarna gör sin dagliga inhandlingsrunda, lägger kopparslagarna, mattmånglarna, kryddkrängarna, tyghandlarna och skoförsäljarna, lite nyvaket och en smula morgontrött, upp sina varor och markerar därmed att dagens bizznizz startat. Morgonstund har guld i mun, sägs det. Det gäller här liksom i övriga Orienten på ett mycket påtagligt sätt. När den första morgonrushen lagt sig inträder ett litet lugn. Köpmännen hinner då snabbt äta sin medhavda frukost bestående av Nan-bröd med getost, kanske en mugg yoghurt eller en skål laghman-nudlar och en kopp rykande hett te, innan nästa rush sätter in. Sedan följer ytterligare en i raden av långa dagar med försäljning, tillverkning, köpslående, väntande, snack och skvaller med butiksgrannar och bekanta, endast avbrutet av ytterligare koppar te.

Samarkand är den i särklass mest mytomspunna staden av dom gamla handelsplatserna längs Sidenvägen. En plats där sagan möter verkligheten… och verkligheten möter sagan. Belägen i Uzbekistans centrala delar, som en oas kring den omgivande torra slätten och med utsikt över bergen i öster, ligger Samarkand och drömmer sött om fornstora dagar.

Bazaaren i Samarkand är stadens hjärta. Ett nav kring vilket resten av staden kretsar. Som en jättelik bläckfisk, med tentakler utspridda i väderstreckens alla riktningar, drar den allting till sig. Massor av stånd, butiker, gränder och prång skapar ett eget litet mikrokosmos, ett eget ekosystem. På vissa ställen har ett helt skrå samlats. Hittar man en mattförsäljare har man hittat alla. Finner man en hattförsäljare hittar man lätt de andra. I övrigt är bazaaren lilla julafton för en kaosforskare. En kakafoni av ljud böljar som en flygande matta genom gränderna. Barnskrik, hammarslag, fågelkvitter, irriterade mansröster och ljudet av vilsekomna mopeder blandas. Luktbilden är lika omtumlande. Lukten av gamla mattor blandas med den sötstarka doften av saffran, parfym, regummerade däck, te, rök från shashlik-grillning, svett, brinnande kol och kanel. Men det som vinner första priset i sinnenas VM är ändå synintrycken. Färger i alla existerande kulörer slår emot hornhinnan och letar sig genom synnerven upp till hjärnan. Varor i alla storlekar och kvalitéer slåss om uppmärksamhet. Och så människorna. Stora och små, korta och långa, kvinnor i färggranna, lite säckiga klänningar samt tunna sjalar, män i muselman-kepsar, bärare med jutesäckar på huvudet, lekande barn och hundar. Alla kommer till bazaarens mikrokosmos för att sväljas upp av människomassan i sin jakt på bönemattor, raggsockor, knappnålar, frukostbröd, muskotnöt, en halvmeter rep, cykeldäck eller granatäpplen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".