1 av 2
Ann Fernholm har doktorerat i molekylär bioteknik och arbetar som vetenskapsjournalist. År 2010 blev hon utnämnd till Årets vetenskapsjournalist. Hennes reportage om diabeteskost i Vetenskapens värld har väckt stor uppmärksamhet. Foto: Mia Carlsson
2 av 2
Ann Fernholm: Ett sötare blod (Natur & Kultur)

Ett sötare blod - roten till folksjukdomar

7:44 min

Forskare har under årtionden gett oss kostråder: dra ner på fettet. Mindre fett i maten skulle också göra oss smalare. Men det har blivit precis tvärt om. En epidemi av fetma och diabetes har drabbat stora delar av världen.

I "Ett sötare blod - om hälsoeffekterna av ett sekel med socker"  ger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm en annan bild: socker höjer ditt blodsocker. Det triggar en inflammation som påverkar hela din kropp: hjärta, hjärna, blodådror och muskler. Aldrig tidigare har mänskligheten ätit så mycket socker som nu.

I en serie intervjuer berättar Ann Fernholm hur snabba kolhydrater kan påverka allt från diabetes, åderförkalkning till tidpunkten för puberteten, möjligheter att bli gravid och risken för cancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista