Thomas Lindberg vid sin BBQ/Smoker
Gilla Grillat

Thomas Lindberg, BBQ- och grill"freak" har massor med tips.

Thomas Lindberg 1
3:54 min

Med en stor "Lokomotivgrill" åker Thomas land och rike runt för att grilla 60 kilo ribs per omgång. Det handlar om BBQ på en högre nivå och framför allt att man har många timmar i tillagning och förberedelser för att BBQ ska bli lyckad. I det här första programmet berättar Thomas om sina erfarenheter och olika grillar so används idag. Det är viktigt att skilja på BBQ och grill som är två olika metyoder som i och för sig går att kombinera.

Under sommaren kommer Thomas Lindberg och Clas Yngström att ge tips och trix i P4 Dalarna. Thomas tänder ofta sin "Smoker" där han tillagar BBQ. Det blir ungefär 60 kilo revben eller "ribs" åt gången, Claas Yngström är mer en hemgrillare som istället för kokbok använder feeling precis som inom sin musik. Båda har nyttiga tips som kommer att förmedlas under onsdagarna mellan kl.11-11.30
idag skickar vi med ett läckert rtecept på "glaze" som tar lite tid att laga men är riktigt gott, Tänk bara på att inte dra på för mycket värme, 2:an på en vanlig spis är lagom. rör om så att detb inte bränner i botten. Lycka till!

Nästa vecka ska Clas resonera om hur han grillar fläskkött med lite olika tillbehör

En riktigt god hemlagad "Glaze" att pensla på köttet eller revben/kamben

Glaze

1,5 dl japansk soya
1 l vatten
1 dl konc. apelsinjuice
0,5 dl ljus sirap
1 gul lök
3 vitlökar solo eller 6-8 klyftor
100 gr färsk ingefära
3 lime, saften
2-3 chilifrukter röda
Ev några stänk liquid smoke

Skala löken, vitlöken och ingefära. Hacka detta.Strimla chilin, ta ur fröna och hacka.Presse lime. Häll lite oöja i en kastrull och fräs dessa ingredienser. Häll sedan i övriga ingredienser. Låt koka ihop 1 timme. Mixa och låt koka ytterligare 1 timme. Kåpt kallna inna den används. Mognar bra under några dagar. Håller sig i månader i kylskåp

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".