Clas Yngström vid grillen
Gilla Grillat

Clas Yngström lyckas med "eldprovet" På BBQ-gallret ligger en Oxbringa

1:55 min

BBQ-tekniken börjar hitta fler och fler användare även i Sverige. Den har under lång tid utvecklats i USA där "Smokehouse" är ett begrepp och beskriver matställen som tillagar kött under långsam tillagning.
Clas beskriver här hur han hittade rätt metod i ugnen hemma men det är lätt att överflytta det till en grill med lock och indirekt värme

BBQ-Brisket-Oxbringa

Be Din kötthandlare att göra i ordning en oxbringa på ca 3 kg, med kappa och ev. ben

Gör en RUB:

Hackad vitlök efter smak, 4-5 klyftor kan vara en bra början
Chili
Sambal Oelek (några msk kan ersätta chilin)
! Pressad citron
Salt Svartpeppar
Liquid smoke
En god olja, Inte olivolja till detta recept

Klappa in allt i köttet och låt det vila öäver natten. Lägg köttet på ett galler med ett fat under och folie över. På morgonen sätter du ugnen på ca 100 grader och tar ut det 8-10 timmar senmare. Hela det här momentet kan du också göra på grillen. Med grilltillbehör är detta en smakupplevelse

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista