Clas Yngström vid grillen
Gilla grillat

En läcker efterrätt på eftervärmen på grillen

Gilla grillat 8:2
4:44 min

Clas Yngström ger ett recept på små portionspajer som du gör på grillen efter att huvudrätten har grillats färdig. Goda smaker av smulpaj, mörk choklad, nötter och hallon

Hallonpaj på grillen med goda smaker

SMÅ Hallonpajer med mörk choklad och hackade nötter

 

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl hackad mörk choklad
  • 1/2 dl hackade nötter, eller mandel
  • 100 g smör
  • 400 g Hallon
  • vaniljsås eller glass till servering
  1. Tryck ner 3 lager aluminiumfolie i en liten skål med låga kanter, ca 12 cm i diameter. Smöra botten och lyft upp folien ur skålen och använd som engångsform. Gör en engångsform per portion.( 6st )
  2. Blanda vetemjöl, havregryn, socker, hackad choklad, hackad mandel och smör i en bunke till en smulig deg.
  3. Fördela bär i bottnen på formarna.
  4. Pudra över socker
  5. Täck med smuldeg.
  6. Baka på grillens eftervärme tills bären är mjuka och pajen har fått fin färg, ca 10 minuter.
  7. OBS! formen ska vara öppen uppåt
  8. Servera pajerna med vaniljsås eller glass.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Hemlagad Gräddvaniljsås, 1:3 varianten ( till 4pers )

1 vaniljstång

3 dl grädde

3äggulor

1dl socker

Gör så här:

  1. 1.   Klyv vaniljstången på längden och sjud försiktigt i ca 3 minuter
  2. 2.   Ta kastrullen av plattan och skrapa loss all lös vanilj med en sked. Lägg vaniljen i grädden.
  3. 3.   Rör i 3 äggulor och 1 dl socker, koka på medelvärme UNDER STÄNDIG omrörning med träslev tills såsen tjocknar.
  4. 4.   Låt såsen svalna i rumstemperatur och ställ sedan kallt i MINST en timme.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------

Picklad rödlök 6 personer

0,5 dl ättiksprit 1 dl socker 1,5 dl vatten
1 röd chili

2-3 röd lökar salt och peppar

Gör så här:
Blanda ättika, socker och vatten. Låt det koka upp. Tillsätt 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Låt svalna. Skiva röd löken i tunna skivor. Strimla chilin.
Blanda röd lök och chili och häll över vätskan och
låt den stå och dra till sig. Ju längre den får stå desto bättre. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".