1 av 7
BBQ-party på gång
2 av 7
Thomas Lindberg lägger köttet i BBQ-smokern
3 av 7
Grilltillbehör
4 av 7
Potatisstrimlaren
5 av 7
Grönsaker till grilat
6 av 7
"Steak friea" blandas med vitlök och lryddor
7 av 7
Grillgänget; Anders Björnsson, Thomas Lindberg och Lars Olof Lundberg
Gilla grillat

BBQ-party på landet

5:27 min

Thomas Lindberg är definitivt en grillmästare av rang-. Med sin "Smoker", en BBQ-grillvagn arrangerrar han grillfester.

Tre dagar går det åt, färneredelse, genomförande och städning. Det är åtskilliga detaljer som ska kilaffa och det krävs en bra planering ned peronal och råvaroror. Dagens recept är en riktigt läcker kombination av friterasd potatis, vitlök, perslija och salt. Om man tycker om vitlök är detta det ultimata tillbehöret för grillen.

"Steak fries" ´Det smakrika tillbehöret till grillat

Garlic fries / Steak fries
Enklast är att "förädla" frysta frites med kryddblandniungen som du ser nedan. Gör du allt från grunden så kan du antingen ugnssteka eller fritera. Ugnen ska vara het. 225 grader

4 stora, gärna avlånga potatisar
3 vitlöksklyftor, krossade
2 msk hackad persilja
2-3 msk olja / smör
salt / grillkrydda
malen svartpeppar

(olja till fritering, gärna jordnötsolja som tål värmen bra)

Krossa vitlöken till et grovt mos, hacka persilja. Blanda med olja och eller smält smör, salta och peppra blandningen. Rengör potatisen om du vill ha skalen med, annars skala. Skär potatisen i ganska grova stavar. Vänd i lite olja och lite peppar och salt. Lägg i långpanna på "nonstick" duk. Kör du i ugn sätt temperaturen på 225 grader och kolla och vänd en gång. Alternativt friterar du i olja. Fritera tills dom är gyllenbruna. Häll upp i en vid skål och blanda med dom övriga ingredienserna. Smaka av med salt / Grillkrydda. Ät och njut till grillat. Mängderna kan varieras efter eget tycke ochh smak. Går utmärkt att göra i ugnen, skak i så fall stavarna med salt och peppar samt olja innan man lägger dom på folie i ett ugnsfat och kör dom i ugnen tills dom är bruna och klara. Blanda med vitlöksröran i en skål och kör dom i ugnen en sista sväng för bättre krispighet. Lycka till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista