Några av nomineringarna

Här kommer några av alla som nomineringar som kommit in till oss via epost. Några av texterna är förkortade.

Har lyssnat på Ert program, där man skall utnämna årets Daling. Många har säkert redan nämnt Ingemar Sjönneby, leksands motsvarighet till Margit Rapp.

Han har sedan 1991ordnat med 35-40 resor till Lettland. Han samlar in kläder, packar, tigger ihop pengar och har flera gånger varit med om dramatiska resor till Lettland.

Han är ALLTID vänlig och positiv. Möt honom och Du blir glad!

Han gör också en stor insats här hemma genom att besöka äldre på vårdhem och instutioner.

Detta är bara ngt. av allt han gör. Han är fantastisk.

Britta Lind


Min fru Annelie Eriksson som i fem år har kämpat med sitt trasiga knä och äntligen kommit till backa till arbetet efter två oprationer och nu äntligen fåt ny knäled efter en massa trasel


Allan Magnusson, Falun. För hans hängivna engagemang för dalaorienteringen. Som pensionär har Allan tagit mycket av distriktets mest oglamorösa arbetsuppgifter till sitt hjärta, som t ex arrangörsutbildningar och tillskapande av fungerande tävlingsprogram och mycket mera. Under en tid utan kanslist på distriktsförbundet har han dessutom skött mycket av de dagliga sysslorna.


Vi skulle vilja nominera vår dotter , Maria Rickardsson till Årets Darling. Hon är underbar som både ensamstående mamma och medmänniska.

Maria är 25 år och bor i Ludvika med sin lilla 3 1/2 månaders lilla tös:Ronja. Hon har varit själv sen de fick reda på att de skulle bli föräldrar. Hon pluggar annars till sjuksköterska men är nu mammaledig och verkligen avgudar sin lilla tös. Annars jobbar hon frivilligt på RIA , brukar föreläsa i skolorna om mobbing och försöker hjälpa de som har svårt i olika lägen.


Till Årets Daling vill jag nominera Anneli Edvinsson i Malung.  Anneli arbetar som grundskollärare vid Västerdalarnas Gymnasieskola i Malung. Anneli lägger ner hela sitt hjärta på ”sin” klass 7D, på högstadiet! Sällan möter vi en sådan positiv, engagerad, glad och kompetent människa! En människa med stor tro på framtiden och på de elever hon möter. Anneli har den fantastiska förmågan att både kunna ”lyssna in”, förstå och tillmötesgå elverna på deras egen nivå  samtidigt som hon kan ställa rimliga krav.Som förälder vill jag säga att Annelie är en helt underbar lärare, pedagog och medmänniska!


jag vill nominera yvonne isaksson i malungsfors för att hon hjäpte mig att sjunga , bettre än förr och att jag blev starkare i rösten när jag sjöng,  bättre än förr och att jag fick vara med i under samma himmel, att hon har  tagit tid med mig.


Min nominering ligger på PO Ejendal. Som har varit med å sponsrat så att  leksand har fått en ny å fin islada.


Jag vill nominera Kerstin Rosendahl i Malung till Årets Daling. Hon är en person som gör stora ting i det tysta,och ger en hjälpande hand för många som behöver stöd.


Jag vill nominera Kerstin Rosendahl i Malung till Årets Daling.
Hon är en person som gör stora ting i det tysta,och ger en hjälpande hand för många som behöver stöd.


Jag tycker att Bo Bergman i Säter skall få utmärkelsen.

Han har ett heltidsjobb på SSAB. Dessutom är han boxningstränare i Säters BK, en massa kvällar i veckan.
Han reser han med sina ungdomar, såväl flickor som pojkar på tävlingar över många helger i hela landet. Han har framgångsrika ungdomar på det sportsliga planet,dessutom fostrar han dem till bra samhällsmedborgare. Han är en vuxen som bryr sig!

Han är dessutom engagerad i ”Farsor på stan” och som ytterligare ”grädde på moset” så vet jag att han har haft ungdomar boende hemma hos sig, sådana som samhället haft problem med och som man fått lov att ordna annat boende för. Då har det blivit hemma hos Bo och hans fru.


Jag skulle vilja nominera Anita Karlsson i Falun till årets Daling. Hon är absolut den snällaste och ärligaste bästa vän man kan ha. Ställer alltid upp för sina vänner fast hon själv har det jobbigt. Anita har varit anhörigvårdare av sin väldigt sjuka man i över 8 år och även jobbat halvtid fast hon själv är sjuk i astma och allergi. Det är vad jag kallar en riktig Daling.


Får jag rösta på en person så blir det dagens besökare hos er. Hasse Ström är en klippa. En riktigt uppfriskande person som är duktig på att höja stämningen runt sig. Han kan både möta folk på ett bra sätt samtidigt som han bjuder på sig själv. Ibland kan man möta människor utan att man blir mött, det blir ett icke möte. Så är det inte med Hasse. Har man träffat Hasse har man verkligen blivit både bemött och sedd.  Lycka till Hasse!


Jag skulle vilja nominera min vän och kamrat Sören Mård till årets Daling. Varför? Han är en fantastisk tillgång för oss som bor i Mockfjärd. Han är rolig och intiativrik. Kort sagt han är en människa som bryr sig. Som är sig själv, vilket gör honom till en av de mest fantastiska människor jag känner.


Jag har nyss kommit hem från min fars födelsedag. Idag blir han 86 år. Han heter Torsten Söderberg och bor i Horndal. Han har sin kädaffär kvar för STORVUXNA män. Kan säga att han satt Horndal på Sverige kartan, speciellt för dom som behöver lite extra stora kläder. Folk från norr till söder har handlat av honom.Han har alltid värnat om bygdens företagare. Skulle det handlas nåt så var det självklart grannarnas affärer som gällde. Har även varit aktiv i scouterna, orientering, slalom...kommer ihåg att han alltid var i Horndals slalombacke på kvällarna och trampade uppför/nerför ända tills mörket gjorde det omöjligt att fortsätta, ensam var han också.


Jag vill nomenera min man Leif Jansson som Daling 2005 han hjälper 6 st pensionärer med snö skottning på vintern på sommarn klipper han gräset hjälper sin mamma att kapa ved klyva han ställer upp i alla väder och hjälper folk han är en riktig allt i allo gubbe han bor i Färnäs Mora


Bert Hag, Andersbo Bjursås! Som la sitt 60-årsfirande vid Hambergs Myra,s stuga där hela hans kamratkrets m fl röjde skidspår för det nya elljusspåret samt öppnade upp runt själva stugan för en ljusare tillvaro åt alla vandrare och skidåkare. Han bjöd på Ärtsoppa med sedvanliga tillbehör +, naturligtvis, fika och kaka mm tills vi sent om natten vandrade hem till Bjuŕs!
Absolut godkänt för att bli ”Årets mas”!


Vi vill nominera vår dotter Lena Lindberg i Skogsbo,Avesta, till Årets Daling .Hon gör ett jättebra jobb som personlig assistent till en svårt handikappad dam. Vi tycker hon är värd titeln Årets Daling.


Jag skulle vilja nominera Åke Wikman i Bäsna för det otroliga arbete han lägger för att samla in pengar till Lions hjälpverksamhet. Han har i många år lagt ner hela sin själ i detta arbete.


Jag vill nominera Hasse Ström i Dala-Järna till årets Daling. Hasse verkar för dalmålets bevarande (framförallt då Järnamålet) på flera sätt. Bl.a har han gjort en Elvis-show på järnamål som har uppskattats otroligt mycket i järnabygden, men även i andra delar av Dalarna, och även utanför Dalarna. Showen finns bevarad på en CD.

Dessutom är han den drivande kraften i ”Gråbrona” som är bygdespelet i Dala-Järna. I Gråbrona pratar man järnamål förstås.


Jag röstar på Tony Rickardsson. Kommentar överflödig.


Årets darling Tony Rickardsson!!!!


Jag vill nominera yvonne isaksson i malungsfors för bla ”Spelet” Under samma himmel och allt annat hon har tid med utanför spelet


Årets kulla tycker jag att min dotter, Anneli Fogelberg i Ludvika, ska utnämnas till. Hon tar verkligen hand om sin mamma, alltså mig. Kommer hem till mig med färdig mat eller ringer ofta och säger ”Kom hem till mig så bjuder jag på mat”. Hennes uttryck är ”Har du fött, klätt och tagit hand om mig i så många år så vore det väl synd och skam om inte jag kan ge tillbaka”

Fram för fler sådana döttrar och söner!


Årets mas Leif Englund. Som hjälper sin kära med allt.


Jag röstar på Margit Rapp, kommentarer överflödiga !


Jag nominerar Jennifer Gustafsson till årets Daling ”Kulla”.

Jennifer är 17 år och kör dragracing och har lyckats vinna Nordic Drag Racing Series (NDRS) i sin klass Junior Dragster.

Hon har även tilldelats titeln ”Årets Dragracing Junior” i Sverige och mottagit diplomet på den stora Bilsportmässan i Stockholm. Hon har representerat Dalarna på ett mycket positivt sätt runt om i Norden och England.


Jag vill att kirurgen Birgitta Runström Falu lasarett ska bli Daling.Hon har gjort mig bra.


Till årets ”Daling” nominerar jag Torsten Söderberg, Horndal.

Torsten med sina dryga 85 år har under väldigt många år själv prodecerat Horndals reklamblad inför julskyltningen den 2:a advent. Hur många år undrar jag om någon ens vet!? Dessutom åkte han själv runt med det och delade ut till hushållen i och runt Horndal, By, Fors och ända upp till Torsåker.

Han har också satt Horndal på kartan med sin speciella herrekipering för storvuxna män, som han fortfarande driver ensam. Till den hittar män från norra Lappland till södra Skåne. Affären har funnits i drygt 50 år.


Jag vill nominera min mamma Elisabeth Ståhl i Malung som efter att ha bott  och jobbat i Hedemora i 30 år har flyttat hem till Malung och tagit över  Hälsokostbutiken. Det tycker jag var jättemodigt av henne. Hon är alltid  glad och trevlig och mycket omtyckt av alla.


Jag vill utnämna Monica Hermansson-Lindbäck Avesta till årets kulla. Hon har under många år tränat Avesta Alpinas ungdomar i slalom.  Och genom sitt stora engagemang sett till att Avestas ungdomar har en slalombacke i kommunen. Hon lägger ner stor tid av sin fritid på att träna ungdomarna. Denna vecka är hon i Sälenfjällen på träningsläger med ungdomarna.


Christer Nyström, uppvuxen i Ludvika för 43 år sedan. Spelat hockey i LHC, Ludvika Har jobbat som lärling med hästar i 20 år. Kämpat, kämpat med långa arbetsdagar, tävlingar och hem sena nätter i ur och skur, vinter o sommar Mycket litet lön får sånt slit .Bott i Spånga jobbat på Solvalla bl.a.

Har nu äntligen egen tränarverksamhet på Nygård i Nykvarn utanför Södertälje, sedan 2 år tillbaka. Har ca 35 hästar i träning på sin tränarcamp. Har lyckats bra med hästarna i tävling.


Jag tycker att man skulle kunna göra alla anhörigvårdare till årets darlings. Det finns åtskilliga människor som vårdar en anhörig utan någon hjälp eller ersättning. De sparar mycket pengar åt Landstinget och Kommunen. Många arbetar i det tysta utan att någon vet att de vårdar någon dag och natt.


Som de självklaraste aspiranterna till Årets Daling föreslår jag Barbro och Björn Jadling i Ludvika.

De är de mest osjälviska människorna som jag känner, och blir omtyckta av alla. Aldrig hör man dem tala om sig själva och sina bekymmer. Däremot ägnar de tid och stor energi åt att se till och bry sig om andra . glömmer aldrig bemärkelsedagar, hjälper äldre handla , promenerar med sina gamla mödrar, besöker sjuka, uppmuntrar de unga helt utan beserrwissermaner eller pekpinnar, ställer alltid upp och räcker ut sina händer. Inte minst som outtröttliga livskvalitetshöjare för de många förståndshandikappade i Ludvika kommun.


Vill nominera Nils Åhl (BP-Nisse) och hans fru Barbro i Dala-Järna. De finns alltid med och hjälper till vid alla möjliga olika evenemang som sker i trakten.


Kerstin Lindell ledare inom Hedemora gymnastik. Hon är så go med alla små gymnaster och verkar leva för dom och gymnastiken.


jag tycker att årets daling skall bli min väninna Inga Bengtsar. Det är den bästa vän man kan ha. När jag mår dåligt hör hon av sig genom telefonsamtal, små mail eller kort och förgyller min dag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".