Anna Westman Swantesson

Störig författare överraskar

Fredrik Backman kommer ut som knäppgök och gör ett riktigt bra sommarprat.

Det oväntade är det bästa. Förväntningar är skit. De Sommarprogram som jag råkat höra av en slump är nästan alltid de som jag gillar mest. För mig är årets positiva överraskning Fredrik Backman.

Jag måste börja med att erkänna att jag är en kultursnobb. Jag är visserligen besatt av lättsmält kommersiell tuggummipop och älskar halvkassa actionrullar, men när det gäller litteratur har jag fåniga idéer om att de böcker som jag läser ska ha vunnit något prestigefullt pris på Pulitzernivå. Jag har alltså inte läst En man som heter Ove.

Ändå faller jag pladask för Fredrik Backmans sommarprat. Han berättar att han var ett störigt barn och att han fortfarande är en knepig person som har svårt att få kompisar. Han föredrar att sitta hemma och spela Minecraft framför att gå på glamourösa galor. Han läser för mycket serietidningar och beskriver önskan att vilja fly in i en annan värld, in i ett annat universum.

Det är befriande med en framgångsrik författare som skippar skrytsnacket och istället konstaterar att han faktiskt inte har en aning om vad han håller på med.

Jag måste överge mina snobbiga litteraturprinciper. För nu vet jag vilken författare som jag ska läsa härnäst.