1 av 4
2 av 4
Pernilla Söderberg. Foto: Jessica Sonelius.
3 av 4
Nya ägarna Ina och Sven Siigir med Henry Schröder och Ingo Dörper, som hjälpte till när affären öppnade.
4 av 4
Castell Collection. Foto: Jessica Sonelius

Lasso måndag 30/10

Kund i nyöppnade lantaffären: ”Jag trodde knappt det var sant”

Det har varit många turer kring matvarubutiken i Ingatorp under de senaste två åren. Butiken har haft svårt att överleva när många väljer att handla någon annanstans samtidigt som man är ute och kör. Och för tio månader sedan slog den igen.

För byns gamla och för de som inte har bil var det ett hårt slag. Men i dag var människorna i Ingatorp glada när mataffären slog upp portarna igen. Och kunden Ingrid Norén utbrast:

- Man tror knappt det är sant att butiken är öppen igen.

Från blodsocker till bemötande - det mäts allt mer inom vården

En mätning visar att sjukhusen i Jönköpings läns landsting tillhör dem i landet som oftast måste göra om sina höftoperationer.

En annan mätning visar att det finns brister i cancersjukvården här i länet. Och mätningarna inom vården - de blir allt fler. Men hur är det med vården - blir den bättre i samma takt?

I måndagens Lasso besökte vi en av de vårdenheter som mäter mest här i länet. Nämligen vårdcentralen i Vaggeryd. Där är Pernilla Söderberg enhetschef - och hon tror mycket på att mäta.

Kvinnor i teaterpubliken - män i teaterjuryn

När det bjuds på teater här i länet är det klart flest kvinnor i publiken.

Men när nya, dyra, maffiga teaterhuset ska byggas vid Munksjöns strand i Jönköping - då är det männen som bestämmer hur det ska se ut.

Juryn som ska välja ut det vinnande förslaget (fem arkitektfirmor är uttagna att tävla) består nämligen till 80 procent av män.

Vi ringde upp en av dem, teaterchefen Bernt Lindqvist från Smålands musik och teater, och frågade varför det är så.

Vi hörde också med en av två kvinnor i juryn, stadsbyggnadsdirektör Helena Agerman, vad hon tror det har för betydelse att åtta av tio i juryn är män.

Lovet började som en dans

I dag är första dagen på höstlovet och länets elever är lediga från skolan i en vecka. Veckans ord, läsläxan och mattetalen får vika undan för annat och det finns en uppsjö av aktiviteter att ägna sig åt.

Lasso tittade närmare på en av dem. Den utspelade sig på Danscentrum i Jönköping med utövare i åldern tio till 16 år.

Funkar förra vinterns jackor en säsong till?

I helgen kom kylan - och i alla fall så gick vi på lassoredaktionen upp på vinden och hämtade ner våra vinterjackor. Frågan är om de funkar i år igen.

Vi gick ut på stan och kollade jackmode och frågade folk om de också frusit fram sina vinterjackor. Så här svarade Ida Magnusson, Hanna Danielsson och Camilla Rosenqvist från Jönköping.

Castell Collection: ”Många yngre faller för jazz”

Känsla, energi och kommunikation - ja, det är ledord som jazzkvintetten Castell Collection använder när man beskriver sin musik och sitt försök att skapa en dialog. Castell Collection - med medlemmar från olika delar från Sverige - menar att många yngre fått upp ögonen för jazz.

- Jag är väl ett bevis på att jazz inte är så gubbigt som många tror, säger sångerskan Anette Castell.

I kväll spelar de på Svarta Börsen i Jönköping. På eftermiddagen spelade de i lassostudion. Så - bjöd de då på känsla, energi och kommunikation?

Lyssna och bedöm!

Mullsjöbo beskriver stämningen i Kongo-Kinshasa

Det var val i Kongo-Kinshasa i går. De 60 miljoner invånarna i Afrikas tredje största land gick till valurnorna i ett val som har förberetts i flera år. Och läget i Kongo-Kinshasa är spänt- inte minst mellan de två presidentkandidaterna - Joseph Kabila och Jean-Pierra Bemba - som inte direkt är bästa vänner.

Nu håller rösterna i landets första val på 45 år att räknas - inför ögonen på bland annat 15 000 FN-soldater, som är där för att förhindra strider.

I Lasso fick vi en bild av vad som händer i Kongo-Kinshasa av mullsjöbon Royne Edberg, som är hjälparbetare i landet just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".