1 av 5
2 av 5
Haloweenfirande. (Foto: Joel Nito, Scanpix)
3 av 5
(Foto: Susanne Karlsson, Pressens bild)
4 av 5
Rydbergsskolan i Vättersnäs. Foto: Helena Gustafsson
5 av 5
Arkivbild (Foto: Maria Rymell)

Lasso tisdag 31/10

Leder särskild skola för flyktingar till segregering?

Det tar för lång tid att integrera barn som kommer som flyktingar. Det tycker Jönköpings kommun som nu jobbar på att hitta en snabbare och bättre väg.

I dag går flyktingbarnen i en särskild, egen skola - Rydbergsskolan i Vättersnäs - under ett år innan de börjar i en vanlig svensk skolklass.

Det kan jämföras med till exempel Värnamo kommun, där flyktingbarnen börjar direkt i en svensk skola.

Och nu har frågan blivit mer aktuell än någonsin, eftersom oroligheterna i Irak gör att det kommer allt fler flyktingbarn till Sverige.

Men det finns många positiva åsikter om Rydbergsskolan också. När Lasso var där träffade vi bland annat 15-årige Edmond.

Rock, dragspel eller schlager - möt pensionärer med personlig musiksmak

Är det fortfarande dragspel och andliga sånger som gäller på våra äldreboenden, nu när de gamla rocklegenderna är pensionärer sedan länge?

Gamle Rolling Stones-basisten Bill Wyman, till exempel, har ju fyllt sjuttio.

Pionjären Chuck Berry är åttio år fyllda.

Och Elvis har snart varit död i trettio år.

Lasso har undersökt frågan om äldres musiksmak och en sak är i alla fall säker: det finns ingen musik som passar alla - bara för att man är pensionär.

Vid morgonkaffet i samlingssalen på Vättergårdens seniorboende i Jönköping sitter pensionerade musikläraren Birgitta Edelönn vid elpianot och spelar melodier på begäran.

Ja, på Vättergårdens seniorboende i Jönköping är musiksmaken som baken. Någon älskar pop och rock. Flera tycker om dansbandsmusik. Men de allra flesta föredrar äldre sånger och låtar.

Men inom äldreomsorgen i Forsheda utanför Värnamo verkar inte rockmusik stå så högt i kurs. Det berättar Ilse Kastanius och Frida Gustavsson som arbetar där och som inte hört några sådana önskemål.

 

Facket trappar upp konflikten

Vid en presskonferens i Värnamo på tisdagseftermiddagen meddelade skogs- och träfacket att man tänker återuppta blockaden mot företaget Ji-Ma produkter i Smålandsstenar.

Blockaden inleddes för tre veckor sedan eftersom Ji-Ma vägrade teckna kollektivavtal med facket av religiösa skäl. Enligt facket har medlingen inte lett framåt alls och man trappar nu upp konflikten för att få till stånd en lösning.

Göran Hägglund (kd) om framtiden för våra sjukhus

En av de första sakerna som bankerydsbon Göran Hägglund gjorde när han blivit utsedd till socialminister - det var att flagga för att den så kallade stopplagen skulle slopas. Något som innebär att sjukhus som till exempel Länssjukhuset Ryhov, Höglandssjukhuset och Värnamo sjukhus ska kunna drivas i vinstsyfte av andra aktörer än landstinget. Hägglund har också sagt att privatförsäkrade patienter ska kunna tas emot på offentliga sjukhus i framtiden.

Det här har upprört oppositionen mycket. Förra vårdministern Ylva Johansson har menat att det kommer att skapa A-lag och B-lag bland patienterna.

Varför ska sjukhus drivas med vinst?

Vad händer med patienter, till exempel kroniskt sjuka, som är olönsamma?

Och med en läkare som jobbar långsammare än sina kollegor?

I tisdagens Lasso var Göran Hägglund med direkt från en studio i riksdagshuset och svarade på frågor om vad han tror händer om sjukhus privatiseras. I inslaget berättar också vänsterpartistista riksdagsledamoten Alice Åström från Vaggeryd om sin, helt annorlunda, åsikt om saken.

Halloween - en fest som kom av sig?

Det är Halloween i dag - eller egentligen heter det All Hallows Even som betyder alla helgons afton. För det är namnet på allhelgonaafton, den 31 oktober, i anglosaxiska länder.

Och det är en tradition som kom till USA med invandrare från Irland i mitten av 1800-talet.

I USA har det för de flesta blivit till en stor, glad höstfest. Men det finns också kritik mot högtiden, bland annat för att den är kommersiell.

På 1990-talet växte sig seden med att fira Halloween sig starkare här i Sverige också. Men nu verkar festen ha kommit av sig. Det märksa bland annat i affärerna, där det skyltas och säljs allt mindre av halloweenattiraljer.

I tisdagens lassoinslag om Halloween hör du i tur och ordning Meta Troell på Svensk handel, Almuth Holmqvist som odlar pumpor i Vetlanda och Ursula Parnowska, barnsköterska på Furugårdens förskola i Smålandsstenar.

Fem män attackerade Ken i hans eget hem

I dag är det nästan dubbelt så många länsbor som anmäler att de blivit misshandlade jämfört med för tio år sen. Fler krogar som leder till mer fylla och bråk - det är en anledning, tror polisen. En annan är att kvinnor som blir slagna av sina män inte försöker dölja det lika mycket längre.

Men misshandeln av Ken Blomberg i Gislaved kan inte förklaras med något av det. Visserligen skedde den i hans eget hem.  Men av okända personer.  För en summa på 200 kronor.

Kan hot om kvarsittning lugna ner gymnasieelever?

16-, 17- och 18-åringar som får sitta kvar efter skolans slut - ja, det kan bli verklighet om förslaget från nye skolministern Jan Björklund blir verklighet.

Kvarsittningen skulle vara ett sätt att komma till rätta med stök och bråk i de svenska klassrummen. Men ute på skolorna i länet hörs kritiska röster - både från elever och lärare.

Vi har pratat med några av dem.

Först Emelie Andersson som går i andra ring på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping och som inte gillar det nya förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista