1 av 3
2 av 3
Mattias Ågren (Foto Jessica)
3 av 3
Många barna tillbringar höstlovet framför datorn. (Foto: Kjell Ahlkvist)

Lasso onsdag 1/11

Att vara ensam hemma med datorn som sällskap

Just nu är skolorna i länet stängda.

För det är ju höstlov. Och många barn är ensamma hemma när föräldrarna är på jobbet. Och hemma finns ju - för det mesta i alla fall - datorer. Med hela Internetvärlden att bjuda på. Är det bra att barnen har nåt att sysselsätta sig med?

Eller är det oroande?

Lasso träffade Rod och Emilia, två tonåringar som tillbringar i alla fall en del av höstlovet framför datorn. Och Mattias Ågren, som föreläser om barn, ungdomar och Internet.

Reklamen får oss att handla medicin - vad leder det till?

Muskelsalva, värktabletter och vaccin - ja, reklamen för olika sorters läkemedel syns allt mer och allt oftare. Men tror vi på den? Ja, visst gör vi det. Det säger man både från apoteks- och läkarhåll.

Och nu har debatten kring läkemedelsreklamen blivit mer aktuell än någonsin. Läkemedelsverket begär nämligen att den pågående kampanjen för ett hepatitvaccin ska stoppas. Man tycker att den är vilseledande.

Men också till synes mer harmlösa läkemedel, som smärtstillande tabletter, kan vara farliga. Det säger Sven-Olov Lindahl, distrikstläkare i Eksjö.

Från läkemedelsföretagens sida har man däremot en helt annan åsikt. Det företag som tillverkar värktabletten Voltaren T, till exempel, tycker att de receptfria läkemedlena är bra, för de gör att patienten inte behöver dras in i vårdkedjan. I inslaget hör du också tankar från apotekspersonal och konsumenter.

En ljusglimt i snöovädret

Halt i backarna, långa köer för att få vinterdäck, snöblåst i ansiktet, förlorad el och ingen telefon. Ja, det kan vara rätt jobbigt när första snöovädret kommer.

Men det finns ju ljusglimar också. Som att det är mysigt när man väl kommer inomhus. Att folk pratar med varandra mer när vädret bjuder på nåt extra. Och så är det ju en fest att leka i snön.

Lasso åkte till en förskola i Flisby mellan Nässjö och Aneby och träffade Felix, som var lycklig över snön, och förskolläraren Lotta Broholm.

Bilder skapar rädsla och debatt i Tyskland

Det har varit en höst med mycket snack om etik och moral här i Sverige. Det har varit diskussioner kring vad ministrar har gjort och inte gjort och vad de borde gjort. Och debatten har breddats och gällt etik för alla - hur beter vi oss egentligen?

Och i onsdagens Lasso besökte vi ett land där det också har blossat upp en debatt om vad som är rätt och fel. Det handlar om Tyskland . Och vi bad vår korre Ingrid Lindblom som kommer från Huskvarna, men som bor i tyska Köln nu, att rapportera.

Vad är det som hänt i Tyskland? Ja, det är ett antal bilder som har väckt uppståndelse. Och som har gjort att tyskarna är rädda att förlora anseende.

Katarina slutade dricka tack vare kvinnoboende

Det handlade om missbruk i Lasso i dag. Om kvinnor och missbruk. Och om hur de ska få hjälp att sluta med alkohol och droger. Ett sätt är att lämna sina gamla livsvanor och bo och behandlas i en ny, trygg miljö. Och en plats som vill erbjuda det är kvinnoboendet Q-bo, som består av ett antal lägenheter i södra Jönköping.

Möt Katarina, alkoholist, som var mycket nedgången när hon fick komma till Q-bo. Nu är hon nykter. Nästan. Och samordnaren Monika Karlsson, som säger att allt fler kvinnor söker hjälp mot missbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".