1 av 4
2 av 4
Allhelgonahelgen närmar sig.
3 av 4
Erik Ersberg är HV-fansens nya favorit. Foto: Kjell Ahlkvist.
4 av 4
Jörgen Stenborg från SVT, Stina Sandell från digital-tv-kommissionen och Carina Koch från Teracom. Foto: Jessica Sonelius)

Lasso torsdag 2/11

Erik är HV-publikens nya favorit

”Vi vill se Erik dansa, vi vill se Erik dansa”.  Ja, så har det ljudit från HV-klacken under dom senaste hemmamatcherna. Och Erik har bjudit på dans.  Eller kullerbytta, om man nu vill kalla det det.

Efter Bosse Ahl och Stefan Liv har publiken fått en ny favorit att tycka om. Han heter Erik Ersberg och kommer från Sala. Men sedan några år finns han i Jönköping. Och det är det många som är glada för nu.

Vi har träffat Erik och frågat honom vad som lett honom ända in i landslaget. Och så hörde vi med Radiosportens Björn Geijer om varför alla gillar den nye succémålvakten.

Döden - ett återkommande ämne i böcker, musik och film

Allhelgonahelgen står för dörren. En helg då vi tänder ljus för människor som vi kände, men som har dött. I Lasso i dag handlade det en del om döden. Hur man närmar sig den.  Och ett sätt är ju via kultur. För i musik, böcker, film och teater är ju ofta döden en del av handlingen.

Kanske kan det hjälpa oss att hitta en väg till att prata om sådant som annars känns svårt. Men som berör alla. Och kanske kan det få oss att prata mer om livet också.

Johanna Thydell, författare, Gunilla Magnusson, som jobbar med barnböcker och Claes Hernegård som driver en skivbutik var med i Lasso i dag och tänkte till om döden i kulturen.

Allt fler ljus brinner för de döda

Halloween har passerat, allhelgonahelgen har vi framför oss. Butikerna har laddat upp med gravljus och varianter av blomsterkransar.

Och på kyrkogårdarna runt om i länet förbereder man sig för årets mest välbesökta dagar. Kjell Ahlkvist åkte till Östra Kyrkogården i Jönköping. Där jobbar Benny Andersson, som är förman för vaktmästarna.

Och det är så - att intresset för allhelgonahelgen bara ökar. Det säger Agneta Lilja, som är etnolog på Södertörns högskola i Stockholm.

Ytligheter ger Eleonore makt

Tidigare var hon ingenjör i Jönköping - nu ägnar hon sig åt ytligheter i Stockholm. Eleonore Nygårds. Hennes anteckningar på nätet, hennes blogg alltså, blev så populär att hon numera bloggar på heltid. Och trots att det bara handlar om ytligheter har det gett henne en hel del makt. Det har flera näringslivsmedier skrivit om den senaste tiden.

Lassos reporter Mikael Kulle ringde upp Eleonore Nygårds för att kolla vad det är för ytligheter som ger makt.

Experter svarade på frågor om digital-tv

Det är fyra dagar kvar. Sedan släcks det analoga tv-nätet ner.
Hur förberedda är vi?
Återstår det några frågor?
I Lasso i dag fick lyssnarna ringa in och ställa frågor. Och det handlade om master, kabel-tv och boxar.

På plats för att svara fanns Jörgen Stenborg från SVT, Stina Sandell från digital-tv-kommissionen och Carina Koch från Teracom.

Ytbärgare från Jönköping var med i räddningsarbetet

För tre år sedan var han den ende som överlevde helikopterkraschen vid Rörö utanför Göteborg. Då höll han på att utbilda sig till ytbärgare.

Nu är han färdigutbildad. Och i går deltog han i räddningsarbetet när lastfartyget Finnbirch först fick slagsida och sedan sjönk i Östersjön mellan Öland och Gotland.

Det handlar om 22-årige Jacob de Vries, ytbärgare från Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".