1 av 4
2 av 4
Foto: Bertil Ericsson/Scanpix.
3 av 4
Magnus Rydberg visar glatt hur den sprillans nya kollektomaten i Allianskyrkan i Jönköping fungerar. Foto: Helena Gustafsson
4 av 4
Kollektomaten i Allianskyrkan

Lasso fredag 3/11

Mindre bioutbud när Astoria lägger ned

Biokedjan Astoria kommer inom kort att lägga ner sin biograf i Jönköping. Nu är många i kommunens kulturliv oroade för att Jönköpingsborna får ett försämrat kulturutbud, att det blir ett biomonopol när SF blir ensamma på marknaden.

Snart kan det vara så att det bara är den som bor i Stockholm, Malmö eller Göteborg som har flera olika biografer att välja mellan när man vill gå på bio.

Astoria lägger nämligen inte bara ner i Jönköping,utan också i åtta andra mellanstora städer i Sverige.

På Astoria i Jönköping var det stilla och lugnt tidigare idag. Mattias Strömberg var faktiskt helt ensam om att lösa biljett för att se premiären av den nya omdiskuterade filmen ”Borat”.

Vätterrödingen leker

Se Vätterrödingen leka! På söndag är det visning i Huskvarna småbåtshamn med guidad visning av Vätterrödingens lek. Jens Mattson, naturguide från Länsstyrelsen, berättar hur det hela kommer att gå till.

Kollekt med betalkort

Det råder renässans i Allianskyrkan i Jönköping...i alla fall vad gäller metoderna att få församlingsmedlemmarna att skänka pengar. Som fjärde kyrka i Sverige har man köpt en kollektomat... och det hörs ju nästan på namnet vad det är för en apparat.
Just precis... kollektomaten hjälper dig att ge din kollekt direkt med betalkortet.

Inne i Allianskyrkan finns det en färg som dominerar golven, dörrarna, de stoppade bänksätena och mattan fram mot altaret. Grönt grönt... grönt som klöver. Och det är såklart en tillfällighet...men klöver, eller ska jag säga pengar...är något som Allianskyrkan fått mer av på sista tiden. Så visst ligger det något i just det att kollektomaten gör att folk skänker lite extra utöver den vanliga kollekten.

Ett annat skäl till att man skaffade kollektomaten var för att de som tog upp kollekten i kyrkan tyckte att det kändes lite olustigt att hantera så mycket kontanter. Och när man fick höra om hur man genom kollektomaten kunde få pengarna insatta direkt på kyrkans konto tvekade man inte att skaffa en. Men hur funkar den då?

 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista