1 av 4
2 av 4
Rune Johansson influensavaccineras. Foto: Ann-Sofie Karlman.
3 av 4
Foto: Peter Dallmann.
4 av 4
Fitore Kaciki, RFSL ungdoms ordförande i Jönköping. Foto: Ann-Sofie Karlman.

Lasso måndag 6/11

Idag släcktes det analoga TV-nätet ned

Från och med idag är det en box, kabel eller satellit, som gäller om man vill se på TV. För i förmiddags släcktes det analoga TV-nätet ner i Jönköpings län, och vi var förstås på plats vid det historiska ögonblicket vid TV-masten i Nässjö:

I och med nedsläckningen av det analoga tv-nätet idag blir det svart i rutan om man inte skaffat sig en digitalTV-box och frågan är också vad man ska göra med alla TV-apparater som man inte tänker köpa en box till. För många är det ju som idag har en extra TV-appartat i sovrummet eller gillestugan. På återvinningsföretaget Kuusakoski recycling i Korsberga tror man på att få in en mängd gamla TV-pparater som folk inte använder mer.

Men innan man bestämmer sig för att göra sig av med apparater som man inte använder mer ska man kanske se till att skaffa sig dom digitalboxar som man faktiskt behöver för att kunna se TV från och med idag. Vi åkte ut till ett par elektonikbutiker på A6-området i Jönköping för att kolla hur stor ruschen var av kunder som är ute i sista minuten för att handla digitalbox:

Dags att vaccinera sig mot influensan

I dag släpptes årets influensavaccin och på flera vårdcentraler i länet så öppnade idag också själva vaccineringen.  Huskvarna vårdcentrum slog upp portarna kl 14 och då hade de som väntat längst suttit i väntrummet sedan kl halv 12.

På nyheterna under dagen har man också kunnat höra att vaccinet inte ska vara så effektivt som man tidigare trott. Det bekymrade inte John Anderson som är en av alla dom 100-tals, i första hand pensionärer, som valt att ta en influensa spruta:

Offentliga toaletter sällsynta

Offentliga toaletter är nästan lika sällsynta som telefonkiosker nuförtiden, något som ställer till problem för många. Det hörde vi om i nyheterna i morse.

Hur gör man då om man måste gå på toa när man är ute på stan? Vad gör den som behöver en offentlig toalett?

Lasso har träffat mag- och tarmsjuka Gun-Britt Lundberg. Hon bor i Tranås, en kommun som inte tycker sig ha råd att hålla öppet kommunens enda offentliga toalett. Det här gör att Gun-Britt och andra mag- och tarmsjuka ibland hellre stannar hemma fastän de behöver ta sig ut på stan:

Dubbeldiagnos ämne under psykiatrivecka

Att lida av en psykisk störning och av missbruksproblem innebär att man inom sjukvården anses lida av en så kallad dubbeldiagnos.

När Jönköpings läns landsting anordnar ”psykiatrins vecka” är just dubbeldiagnos ett av ämnena man diskuterar. En av föreläsarna är Ulf Ek. Han är vårdenhetschef för öppenvårdsmottagningen BOP i Jönköping. Dit söker sig människor med psykisk störning och som har ett missbruksberoende.

Ny ordförande för RFSL Ungdom

I helgen fick RFSL Ungdom i Jönköpign en ny ordförande. Fitore Kaciki heter tjejen som nu ska leda Smålands enda lokala förening för unga homo-, bi- och transsexuella:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista