1 av 8
2 av 8
Joakim Langer, son till den kände radio-och TV profilen Pekka Langer. (Foto: Ann-Sofie Karlman)
3 av 8
Katarina Johansson (Foto: Ann-Sofie Karlman)
4 av 8
Trädgårdsmässan "Elmia Garden" i Jönköping. (Foto: Peter Dallmann)
5 av 8
Trädgårdsmässan "Elmia Garden" i Jönköping. (Foto: Peter Dallmann)
6 av 8
Fredrik Tegebro och Yohanna Lööf från Svensk näringsliv besöker högstadieskolor och föreläser om PRAO. (Foto: Peter Dallmann)
7 av 8
8 av 8
Evert Wirfelt (Foto: Ann-Sofie Karlman)

Lasso tisdag 7/11

De glömda barnen

Barn till missbrukare, barn som bevittnar våld och barn till föräldrar med någon psykisk sjukdom kallas för ”de glömda barnen”. Det är barn som inte får den hjälp och det stöd som dom behöver eftersom vuxna inte vet om hur barnen lider i tysthet.

Man räknar med att det finns ca 7000 glömda barn i Jönköpings län och idag anordnas en stor konferens med temat hur man ska upptäcka och hjälpa dessa barn.

En av talarna är Joakim Langer, son till den kände radio-och TV profilen Pekka Langer. Joakim var ett glömt barn eftersom pappa Pekka hade stora alkoholproblem som påverkade hela familjen.

Men trots att Joakim växte upp i skuggan av alkoholen är han stolt över sin far:

Idag ordnar Landstiget, Jönköpings kommun, Svenska Kyrkan och Frälsningsarmén en stor konferens där de glömda barnens probelm lyfts fram.

Katarina Johansson som är skötare inom psykiatrin och som bland annat arbetar med barn till psykiskt sjuka föräldrar menar att dom här barnen är bortglömda av i stort sett alla:

Hur ska våra trädgårdar se ut nästa sommar ?

Samtidigt som vi plockar undan sommarmöblerna och rensar upp i de vissna rabatterna börjar förberedelserna för NÄSTA sommars blomsterprakt.

För idag började nämligen Trädgårdsmässan ”Elmia Garden” i Jönköping.

På mässområdet trängs 144 utställare i som visar upp nästa års trädgårdstrender.

En av dom är Mikael Sköld som ställer ut trädgårdsbelysning:

Jan Rundgren är designer på Åhlens och före detta kreativ chef på Moderådet. Han har under eftermiddagen föreläst på trädgårdsmässan på Elmia och han ger en inblick i hur våra trägårdar ska se ut nästa år:

Peppa elver för PRAO

De allra flesta högstadieelever har någon gång varit på PRAO ute på någon arbetsplats. Svenskt Näringsliv åker runt till skolor för att peppa ungdomarna att ta vara på sin PRAO tid. Detta samtidigt som man runt om kommunerna dikuterar vilken framtid PRAO eller praktisk arbetslivsorientering har.

I Varberg bestämde man sig exempelvis för att stoppa all PRAO för elever i årskurs 8 och 9 eftersom arbetsmiljöverket menade att skolorna inte kontrollerade arbetsplatserna regelmässigt.

Henrik, Henrik och Sofia går i nian på Junedalsskolan i Jönköping. Dom har alla tre varit ute på PRAO.

Jorden runt på högskolan

Man behöver inte åka utomlands för att göra en jordenruntresa.

På Högskolan i Jönköping presenterar dom utländska studenterna varje termin sina hemländer med mat, musik och bilder.

Idag var det dags igen...

Evert Wirfelt (c) lämnar landstinget

Vid årsskiftet lämnar centerpartisten Evert Wirfelt posten som landstingsråd. Efter 12 år väljer han att sluta av personliga skäl.

Utländska kvinnors rätt till abort

För drygt ett år sedan blev det en stor nyhet att sjukvården i Jönköpings län utförde aborter på utländska kvinnor, trots att dom enligt lagen inte får det.

Riksdagsledamoten Carina Hägg gjorde en riksdagsfråga av det och i våras kom besked att det skulle komma ett lagförslag som gav utländska kvinnor rätt att göra abort i Sverige. Men ännu har inget hänt:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista