Lasso onsdag 8/11

50-öringarna på väg bort?

Vid årsskiftet blev de gamla silverfärgade 50-öringarna ogiltiga - nu är framtiden oviss också för de nyare kopparfärgade.

Två moderata riksdagsledamöter, Ulla Löfgren och Jan-Evert Rådström, tycker nämligen att de här mynten är helt onödiga och bara till besvär. Därför har de lämnat en motion till riksdagen där de föreslår att 50-öringarna ska bort.

Men vad tycker vi om det då? Vi har pratat med några personer i Jönköping: Ulla Englund, Stefan Sjöstrand, Nina Grimborg och Antoinette Yakob. Och de flesta vill bli av med småmynten. Men inte alla.

Men trots att det verkar som om många vill bli av med 50-öringarna, lär de vara kvar några år till. Stefan Attefall (kd) från Jönköping är ordförande i finansutskottet och han säger till tidningen Aftonbladet att tiden inte är mogen än. Han menar att det ska finnas ett starkt folkligt stöd innan myntet tas bort och att den låga inflationen gör att behovet av 50-öringar kommer finnas kvar ett bra tag.

Christian, 15: En dag orkade jag inte mer

Hur är det egentligen att vara tonåring och komma ut som bisexuell? Vad säger klasskompisarna i skolan? Hur beter de sig? Och om eleverna säger kränkande saker, så säger väl lärarna ifrån? Eller?

I Lasso i dag mötte vi 15-årige Christian. Han har anmält sin egen högstadieskola till HomO, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning.

För han upplever att han ständigt trakasseras för att han är öppet bisexuell. Och han tycker inte att skolan har tagit hans problem på allvar. Christian säger att han har mobbats ända sedan sjuårsåldern och en dag tog det stopp. Han orkade inte mer.

Dagen efter kongressvalet - Karin rapporterar från USA

På onsdagar ringer Lasso upp en korre i världen. Det är någon som kommer från Jönköpings län, men som har flyttat och bosatt sig utomlands. Och vid de här samtalen får vi reda på läget i den delen av världen vid just den tidpunkten. Vad händer? Vad pratas det om? Hur är stämningen?

I dag var det Karin Henriksson, ursprungligen från Aneby, som berättade. Hon bor nu i Washington och USA.

Och vad handlade det om då?

Jo, om mellanårsval, om nya House of Sweden och om Karins egenskrivna bok om sömn och sömnproblem.

Kampanj ska få patienter att säga nej till sömnmedel

Jönköpings län har ju länge varit ett av de län där det används mest sömnmedel. Tidigare försök att få läkarna att bli mer restriktiva har misslyckats.

Därför riktar nu läkemedelskommittén (landstingets expertorgan i övergripande läkemedelsfrågor) in sig direkt på patienterna för att påverka dem. Och kampanjen som startade i år har ett klart syfte. Det säger Marianne Maroti som är ordförande i läkemedelskommittén. Att få fler att välja bort sömnpillerna.

Via seminarier, landstingets egna tidningar och kontakter med organisationer ska budskapet nå patienterna. Och budskapet är att det inte är farligt med tillfällig sömnlöshet och att patienten själv ska fråga efter alternativ till sömnläkemedel.

I dag behandlas cirka 15 500 länsbor med lugnande och sömngivande läkemedel. Målet är att få ner antalet till 14 800.

Efter övergrepp mot kvinnor - nu startar de självförsvarskurs

När hon var 13 år blev hon våldtagen. Nu vill hon hjälpa andra.

Därför startar nu Maria Sjöberg från Norrahammar en kurs i självförsvar tillsammans med sin man Niclas.

Och det är den senaste tidens övergrepp mot kvinnor i Sverige som gör att kursen kommer just nu.

Och det är på fler håll man arbetar med att förebygga våld mot kvinnor.

Polisen här i länet lär sig just nu att arbeta enligt den så kallade Sara-modellen.

Den innebär att polisen kartlägger riskerna för att kunna förhindra att en kvinna misshandlas. Det berättar kriminologen Henrik Belfrage, som lär ut Sara-modellen.