1 av 6
2 av 6
Värdetransportrånet i Rydaholm. Foto: Anders Borg.
3 av 6
Trångt i butiken efter Viktor & Rolfs designade kläder. Foto Ann-Sofi Karlman
4 av 6
Bilder från H&M Foto Ann-Sofi Karlman
5 av 6
Jonas Bergman
6 av 6
Elisabeth Sandström Foto Ann-Sofi Karlman

Lasso torsdag 9/11

Röster om rånet i Rydaholm

Strax före klockan nio i morse hördes en kraftig smäll i hela Rydaholm. Och en del av invånarna i samhället utanför Värnamo fick bevittna hur två män tände på en stubin och sprängde Securitas bil som stod parkerad utanför Swedbank.

Några kilometer utanför Rydaholm bytte rånarna flyktbil. Från en ljusblå Wolksvagen Polo till en en blå Volvo kombi 745. Under hela dagen sedan har polisen spanat efter rånarna. Men vid tretiden på eftermiddagen var rånarna fortfarande på fri fot.

Kaos i butiken när designkläder släpptes

Först var det Lagerfeld. Sedan Stella McCartney. Och i år var det designerduon Viktor & Rolfs tur.

Det handlar om klädkedjan H&Ms samarbete med kända klädskapare. Ett samarbete som bestått av engångskollektioner som släppts om höstarna och som orsakat kaos i butikerna. Och det blev trångt den här gången också. Klockan tio öppade butiken på köpcentret A6 i Jönköping.

Lassos reporter Ann-Sofie Karlman var på plats. Och hon var inte ensam.  En av alla som trängdes med henne var Rebecka Watkins från Jönköping.

Han vill få ungdomar att jaga

Ungdomar är för lite ute i naturen. Och intresset för jakt är så gott som obefintligt. Det måste man göra något åt.

Det säger länets nye jaktvårdskonsulent - Jonas Bergman. I sitt nya jobb vill han nu satsa på att nå just ungdomar. Att informera dem och entusiasmera. Och han hoppas att han lyckas. Risken är annars att ungdomarna glömmer bort det här med natur och jakt.

Lassos reporter Anna Eriksson åkte till Jönköpings Läns Jaktvårdsförening vid Skedhult utanför Eksjö och träffade Jonas Bergman.

Nätshoppingen ökar med 30 procent i år

Att shoppa på Internet är något som blir allt populärare. Och det trots att det ibland kommer varningar om att det är otryggt och osäkert. Bara i år kommer e-handeln att öka med 30 procent. Det spår HUI, Handelns utredningsinstitut.

Allt fler företag etablerar sig på e-handelsmarknaden. Det handlar om postorderföretag, rena e-handelsföretag och vanliga butiker som kompletterar sin verksamhet med en webbutik. Och att fler kunder köper varor på Internet har att göra med att tekniken blivit bättre, att folk vant sig vid Internet och att möjligheten att hitta specialböcker eller filmer kan vara större där, menar HUI.

Lassos reporter Jonatan Nilsson har pratat med personer som på olika sätt berörs av e-handeln; kunderna Stephanie Zemic och Patrik Lundmark, Fredrik Bergström på Handelns utredningsinstitut, Agneta Karlsson på Posten och Anna Oskarsson som jobbar på ett företag som säljer varor via nätet.


Elisabeth - en senior som tar chansen

Hon har varit professionell artist i många år. Men det var ett bra tag sedan hon stod på scenen.

Men på måndag är det dags för Elisabeth Sandström från Taberg att återigen ta ton. Hon ska nämligen vara med i seniorchansen - en idoltävling för dem över 55 år. Och vägen dit har faktiskt gått genom Sveriges Radio Jönköping och programmet Radiokontakt. Det var för några år sedan när ett förlag ville ge ut en bok om sångerskor på 60-talet.

Anna, utbildad barnledare: Det fanns mer att lära

Det handlade om barn som idrottar på fritiden i Lasso i dag. Eller rättare sagt om ledarna som har hand om barnen när de går på fotbollsträning, handboll, gympa eller vad det nu är.För under det senaste året har flera ledare utbildat sig för att kunna ta hand om barnen bättre. Och nu ska ledarna förmedla kunskaperna vidare till sina respektive kollegor inom klubbarna.

Anna Ross från Norrahammar är en av de som gått barnledarutbildningen, som anordnas av Smålandsidrotten och Fritid Jönköping. Då hade hon lett barngrupper under 20 år och trodde hon kunde det mesta. Men det gjorde hon inte.

Chris åker snowboard på snöig stadion

Vi hade en släng av vinter för en vecka sedan, men nu är det ju väldigt mycket barmark ute. Det är det däremot inte på Stockholms stadion den kommande helgen. För där går något som kallas winterjam under lördag och söndag. Det handlar om snowboard.

Och en av de tävlande heter Chris Sörman och kommer från Bankeryd.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".