1 av 3
2 av 3
Ulf Larsson var i Lasso och berättade om sin nya pjäs som handlar om "Nacka" Skoglunds liv. Foto: Helena Gustafsson
3 av 3
Åke Karlsson från Jönköpings Stadsarkiv berättade om skolmaten i Jönköping. Foto: Helena Gustafsson

Lasso fredag 10/11

Uffe Larsson gör teater av fotbollslegenden ”Nacka” Skoglund

Lennart ”Nacka” Skoglund var bara 45 år gammal när han dog den 8 juli 1975. Men berättelserna om honom är fortfarande i allra högsta grad levande. I kväll och i morgon sätter Ulf Larsson upp en pjäs på Smålands Teater i Jönköping om fotbollslegenden. Men innan fredagens föreställning gästade han Lasso för att prata om varför han valt att berätta storyn om Nacka Skoglund.

Arkivens dag bjuder på skolmat nu och då


I morgon är det Arkivens dag. Och vad innebär det? Jo att runt om i landet och även här i Jönköpings län så anordnas det en hel rad evenemang på bibliotek, muséer och hembygdsgårdar. Det är 9e året i rad som Arkivens dag anordnas och temat i år är ”Mat och Dryck”. Åke Karlsson på Jönköpings Stadsarkiv har tittat närmare på hur skolmaten har utvecklats i Jönköping genom åren.

Vinylen lever i Urshult

I en fabrikslokal i Urshult pågår någonting som kanske inte så många känner till. Något som kanske dom flesta av oss trodde var utdött. Där pressas det vinylskivor, du vet LP-skivor och singlar. Och allt detta i en tid av CD-skivor och Mp3-spelare.

Det är Urshultsbon Kalle Victor som tagit över gamla maskiner från ett presseri i Jönköping och som nu har kommit igång med pressandet på hobbynivå.

Men vad är det som är så speciellt med vinylen?

Sist hörde vi en snutt av The Clashs låt ”White Riot”. Ju hårdare musik desto lättare är det att pressa. Och nu ska vi får höra hur själva proceduren när man pressar vinyl går till, det är allt lite bökigare än att bränna en CD-skiva. Kalle Victor tog med vår reporter på en guidad tur bland maskinerna.

Det var Ray Harris med C’mon little mama som är en vinylsingel från 1956 och det är också Kalle Victors favoritvinyl genom tiderna.

Girlpower när svensk country kommer till Jönköping

Countryn är populärare än någonsin och framförallt i Jönköping. I morgon är det dags för en countrygala på Jönköpings konserthus och förutom engelska och amerikanska band så kommer ett av Sveriges absolut bästa countryband, Inger Nordström & Rhinestone Band att framträda. Inger har hållit på med country i 16 år och idag gästade hon Lasso för att ge Kjell Ahlkvist dom rätta takterna.

Reportaget kan du höra här efter helgen

Gratis-kurser i livräddning när drunkningsolyckorna ökar

Drunkningsolyckorna ökade dramatiskt i somras och det har fått Svenska Livräddningssällskapet i länet att agera. Nu bjuder man in allmänheten till gratis-kurser där man får prova att rädda med livboj och att ge hjärt- och lungräddning. Lassos reporter Anna-Karin Front träffade Leif Häggström som är ordförande i Svenska livräddningssällskapet i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".