1 av 5
2 av 5
Kanalchef Dan Segerson med tomten. Foto: Henrik Gustavsson.
3 av 5
Lasse Sandahl är en trogen besökare på sortergården. Foto: Peder Losten.
4 av 5
5 av 5
Denni Avdic i den gula Elfsborgströjan. Foto: Peter Widing/Scanpix.

Lasso måndag 13/11

Denni från Huskvarna - succéman i Royal League

Två mål. Matchens lirare. Ja, Denni Avdics facit från matchen igår blev helt okej. Denni - ja, det är huskvarnabon som värvades först till danska Bröndby och sedan till Elfsborg. Och matchen - ja, det handlar om Elfsborgs 4-0-vinst mot AIK i Royal League.

De nyblivna svenska mästarna från Borås visade att de var väl värda SM-titeln. Under de allsvenska matcherna, dock, spelade Avdic inte en enda minut. Men när han nu fick chansen i Royal League, tog han alltså den.

Vi ringde Denni Avdic och kollade läget dagen efter succématchen.

Tomtens återkomst väckte uppståndelse

Sveriges äldsta trädgårdstomte är tillbaka på Sveriges Radio Jönköping. Det var Eva Londos, förste intendent på Jönköpings läns museum, som av en slump upptäckte tomten för fem år sedan när den stod i ett undanskymt hörn av vår gård. Hon insåg att den var en dyrgrip.

Vi skänkte tomten till museet som nu har renoverat den och efter lunch i dag kom tomten tillbaka hem till radiohuset och här ska han få stå.

Och tomtens återkomst - det var något som skedde under stor mediabevakning. Hela entréhallen lystes upp av fotoblixtar.

Sortergårdarna svämmar över

Det är alltid mycket folk på våra sortergårdar. För mycket. Sedan sortergårdarna startades i slutet av 1990-talet har avfallsmängderna ökat med 230 procent. Fler och fler slänger mer och mer.

För att göra något åt trängseln ska Jönköpings kommun nu bygga ut fyra av sina nio sortergårdar. Först att göras om är den på Kungsängsvägen i Huskvarna.

Sven Forsberg är arbetsledare för de som jobbar på sortergårdarna. Och han säger att det har hänt mycket sedan de första öppnades för snart tio år sedan.

Barnens hockey styr familjens schema

De är bara nio år. Ändå styr deras hockeyintresse hela familjens schema. I går var det cup i Eksjö och åtta olika lag från länet fanns på plats för att göra upp. Och på plats fanns också föräldrarna.

Söndagspromenaden och söndagssteken fick ge vika för barnens hockey. Men är det någon uppoffring? Eller tycker föräldrarna om hockeyn lika mycket som barnen? Eller kanske mer? Hursomhelst verkar barnens idrott bli hela familjens livsstil.

Hyresrätter eller inte - debatt i Lasso i dag

I många år har ju hyresrätten varit ett alternativ som funnits där på bostadsmarknaden; för den som inte får eller vågar ta lån, för den som inte har råd att köpa en villa och för den som helt enkelt inte vill ta ansvar för en bostadsrätt eller ett hus.

Men den nya regeringen vill förändra det här. Man har dragit in på bidragen till byggandet av hyresrätter - och istället ska villor och bostadsrätter prioriteras. På många håll i landet börjar nu hyresgäster få erbjudanden om att köpa sina lägenheter istället. Hyresrätten är på väg ut, verkar det som. Och det handlade det om i Lasso i dag.

Sotiris Delis, moderat kommunpolitiker i Jönköping, debatterade mot Elin Lagerkvist, socialdemokratiskt kommunalråd i samma kommun.

Lyssna på debatten och hör argument för och emot hyresrätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista