Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso onsdag 15/11

1 av 5
2 av 5
Tomten i Barnarp. Foto: Peter Dallmann.
3 av 5
Foto: Jonatan Nilsson.
4 av 5
Malin Setterberg går på Scanias industrigymnasium i Södertälje.
5 av 5
Peter Almström, Carola Phanté och Ing-Marie Carlsson. Foto: Jessica Sonelius

När ska eleverna sluta kalla varandra ”hora” och ”cp”?

När Lassos reporter frågade eleverna på en av länets skolor vilka fula ord som brukar höras där - så blev svaren många.

Och eleverna verkade inte tycka att det var så konstigt att höra ord som ”bög”, ”idiot”, ”hora” och ”blatte”. Man hade vant sig vid dem, förklarade eleverna.

Går det att stoppa det här språket? Och i så fall hur? Och av vem?

Och om inte - vad händer om det här språket blir vardagsmat? Om tjejer inte reagerar om de kallas horor?

I onsdagens Lasso diskuterade vi språket i skolan med gäster från Öxnehagaskolan i Huskvarna: Carola Phanté, elev i sjätte klass, Peter Almström, fritidspedagog och Ing-Marie Paulsson, rektor.

Malin - en av få ungdomar på väg till industrin

Det blir fler och fler lediga jobb inom verkstadsindustrin. Det visar arbetsmarknadsverkets statistik för i år.

Och problemet - det är att det saknas kompetent arbetskraft till de här jobben.

En förklaring till det är att ungdomar drar sig för att söka sig till industribranschen.

Men det finns undantag - och Lasso har träffat ett av dem. Hon heter Malin Setterberg och går på Scanias industrigymnasium i Södertälje.

Nu i dagarna är hon på plats i Jönköping.

Där diskuterar hon industrikompetens på underleverantörsmässan.

Och Malin tror att ungdomarna får en negativ bild av industrin redan från början.

Efter 30 år av tvister - nu saneras tomten

Under flera decennier har en av fastigheterna i Barnarp utanför Jönköping väckt känslor. Gamla bilar, skräp, skraltiga byggställningar och krossade fönster har rört upp grannar, förbipasseranden och skolan som ligger bredvid.

Kommunen har försökt få fastighetsägaren att röja upp, men han har svarat med att överklaga och inget har hänt. Förrän idag. När vår reporter Peter Dallman åkte ut till fastigheten hade en container med bråte redan körts bort. Och grannarna var tacksamma över att det äntligen hände något.

Ja, efter ett 30-tal år började Jönköpings kommun i dag röja upp på den överbelamrade, skräpiga barnarpstomten. Men varför har det dröjt så länge?  Och hur stökig får en tomt vara egentligen - var går gränsen? Vi ringde Benny Hunemark som är bygglovschef och frågade.

Lassoredaktionen har också pratat med ägaren till den aktuella fastigheten. Han vill inte ställa upp på en radiointervju, men säger att han är arg och besviken på samhället som griper in så här. Han tycker att man borde få ha sina grejer ifred.

Ett landmärke utanpå - men inuti då?

Nu brinner det i knutarna på kraftvärmeverket på Torsvik i Jönköpings kommun. Ja, i alla fall eldas det för fullt inne i verkets värmepanna - och brasan - den är stor. Om två veckor är det dags att inviga det nya bygget. Men Lassos reporter Jonatan Nilsson gjorde en rundvandring på sopförbränningsanläggningen redan i dag.

Ulrika Gotthardsson på Jönköping Energi agerade guide i byggnaden, som enligt henne är väldigt speciell.

Så påverkar kidnappningen Nya Zeeland

Vad tänker man egentligen på om någon säger Nya Zeeland?På grön och fin natur? Vackert hav? Sol? Sagan om ringen?Ja, så tänker nog många. Men bilden av landet Nya Zeeland håller kanske på att förändras. Och orsaken till det är - en kidnappning.

Hör vår korre Göran Gerdin från Tranås berätta hur det här hänger ihop. Han förklarar också varför rugbyn debatteras så vilt i hans nya hemland. Trots att det är ett år kvar till man ska anordna VM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".