1 av 7
2 av 7
Hanna Sandberg Foto:Jessica Sonelius
3 av 7
Magnus Flink Foto:Jessica Sonelius
4 av 7
Annica Elmqvist Foto:Jessica Sonelius
5 av 7
6 av 7
Maria Mattsson och Pernilla Wetter Foto:Jessica Sonelius
7 av 7
Helena Streijffert. Foto: Jessica Sonelius

Café Campus torsdag 16/11

Hanna spelar basket på elitnivå OCH pluggar till socionom

Många elitidrottare är så fokuserade på sin sport att när karriären är över, står de där utan jobb och utbildning. Har man skrapat ihop ett par miljoner på sin idrott är det väl inte ett så akut problem. Men för de som inte når högst upp i elitskiktet, men som ändå satsat allt, gäller det att ha något att falla tillbaka på.

På Högskolan i Jönköping kan man kombinera elitidrottande och studier. Sedan tre år tillbaka jobbar Magnus Flink som koordinator i ett samarbete mellan Jönköpings kommun och Högskolan. Syftet är både att hjälpa idrottare till en utbildning och att locka idrottare till kommunen.

I Café Campus berättade Magnus Flink om vad man gjort hittills och vad som behövs mer framöver. Gäst var också Hanna Sandberg som kombinerar sin basket i Brahe Basket med studier till socionom.

- Det finns inte direkt utrymme för att spontant hitta på saker, utan man tvingas planera, säger Hanna.

Hur mycket etik och moral finns det bland revisorerna?

Det har under de senaste åren förekommit flera stora företagsskandaler både utomlands och i Sverige där revisorer varit inblandade. Det amerikanska energibolaget Enron är ett exempel. Annica Selmqvist från Värnamo har tillsammans med Helena Andersen skrivit en d-uppsats på Internationella Handelshögskolan.

Den handlar om revisorers etiska resonemang. Varför var de intresserade av etiken bland revisorer? Hur var det ställt med den? Och vad är egentligen god revisorssed?

I dagens Café Campus var Annica Selmqvist en av gästerna.

Uppfinning ska öka flödet på bussarna

Tycker du det är jobbigt att stå upp i stadsbussarna när de bromsar och gasar och svänger? Eller krångligt att trixa sig in på en sittplats i en buss med mycket folk? Då kanske en uppfinning som gjorts av studenter på Ingenjörshögskolan i Jönköping kan vara lösningen. Uppfinningen fick nyligen tredjepriset i en nationell designtävling.

I dag fanns två av uppfinnarna på plats som gäster i Café Campus. Tillsammans med produkten som kallas för ”Örat”. Det var Pernilla Wetter, som läser maskinteknik med inriktning mot produktutveckling och design, och Maria Mattsson, utvecklingsingenjör. Och de berättade hur idén till ”Örat” föddes och varför de vill ha bort en del sittplatser från bussarna.

Om jämställdhet bland forskare

I en debattartikel i DN nu i veckan skriver Vetenskapsrådet att man misslyckats med att klara jämställdhetsmålen. Kvinnliga forskare missgynnas när Vetenskapsrådet (som är Sveriges största forskningsfinansiär) ska dela ut statliga bidrag till forskare.

Vetenskapsrådets ordförande, före detta folkpartiledaren Bengt Westerberg, skriver i DN debatt att ”gamla manliga strukturer och förutfattade meningar kan ligga bakom orättvisorna”.

Helena Streijffert, filosofie doktor och utvecklingschef på Högskolan i Jönköping, säger att debattartikeln bara skrapar på ytan och inte talar om hela sanningen. Hon menar att ett stort problem är att storstäder dominerar för mycket när det handlar om forskningsbidrag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".