1 av 3
2 av 3
Lyriktjejer i Tranås. Foto: Peter Dallmann.
3 av 3
Esse Petersson

Lasso torsdag 16/11

Här är det tradition att klä sina tankar i ord

Det är de man minst anar som skriver de vackraste dikterna. De som inte alls brukar utmärka sig på lektionerna i svenska. Det säger lärare på Ängarydsskolan i Tranås.

Därför är dikttävlingen som hålls regelbundet och årligen sedan mer än 25 år tillbaka obligatorisk att vara med i. Nu i veckan var det dags igen. Nästan 400 elever mellan tolv och 15 år var med.

Lassos reporter Peter Dallmann var där och fick höra två av de nyskrivna verken. Han pratade också med eleverna om varför det är bra att skriva dikter.

En vandring för tryggheten

I torsdagens Lasso var vi ute och vandrade. Och det var en väldigt speciell vandring.

För det handlade om den allra första trygghetsvandringen någonsin i Tranås.

Den hölls i går kväll och under promenaden fick kommuninvånarna lämna förslag på hur stan ska göras till en bättre och tryggare plats att vistas på - även på kvällstid.

Och alla deltagarna var överens om att något måste göras.

Matchning på mässa - vem passar vem?

Det är inte bara på tv som det dejtas hej vilt. Utan också i företagsvärlden. Men där handlar det om andra affärer än kärleksaffärer (oftast i alla fall). Men även här gäller det att hitta partners man passar ihop med.

Det kallas för matchmaking och årets underleverantörsmässa i Jönköping var den andra i ordningen där man testade kopplerikonceptet.

Vi bad Ulla Renström som är chef för nätverket Euro Info Center som arbetar med att hjälpa företag att berätta mer.

Efter tvekan - nu ger han sig in i utskälld verksamhet

Färdtjänsten och sjukresorna har skällts ut av många de senaste åren. Och en av alla som varit kritiska är folkpartisten Esse Petersson, Värnamo. Nu är han på väg att i allra högsta grad bli inblandad i den här verksamheten.

Vid nästa bolagsstämma blir Petersson nämligen ny ordförande för Länstrafiken som ansvarar för just sjukresorna och färdtjänsten. Hur känns det att ge sig in i den här utskällda verksamheten?

Ända sedan beställningscentralen kom till för fyra år sedan har det ju regelbundet vittnats om skandaler med äldre och sjuka som inte blivit hämtade i tid, inte hämtade alls, eller som fått åka ett antal extrasvängar innan man kommit hem till sitt. Då har socialdemokraterna och centern styrt i landstinget, som ju är delägare i länstrafiken.

Hur mycket blåsväder är alliansen, som nu tar över, och den nye ordföranden beredda på nu? Och vad kan de göra för förbättringar?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".