1 av 3
2 av 3
Joumana Chahrour och Anna-Stina Sjöholm-Söder vid falafelvagnen på torget i Värnamo Foto:Karin Malmsten
3 av 3
Bo Holm, ordföranden i KFUM

Lasso tisdag 21/11

Falafelvagnen som fick folk att ställa upp

I nöden prövas vännen heter det ju. Och det har medlemmarna i fembarnsfamiljen Chahrour fått uppleva. De kom till Värnamo från Libanon för 22 år sedan. För värnamoborna är de välkända. De har stans enda falafelvagn och brukar finnas på torget i centrum.

Förra veckan blev deras vagn sönderslagen och vandaliserad. Då blev ett antal värnamobor så upprörda att de startade en insamling till det som inte försäkringen täckte. Något av en överraskning. Joumana hade ingen aning om att de hade så många vänner i staden. Människor som bryr sig om dem och deras falafelvagn..

40 miljoner till hus för ungdomar - hur gick det sedan? 

Meningen var att skapa en plats för ungdomar. Och speciellt för ungdomar som inte har någon förening att tillbringa tid i. Nu har det gått två år sedan organisationen KFUM satsade 40 miljoner kronor på ett Ungdomens hus på Rosenlund i Jönköping och - hur gick det då?
Ja, trots att skeptiska röster har höjts och trots att man fått säga upp personal beskriver ordföranden i KFUM, Bo Holm, utvecklingen som lavinartad. Men är det verkligen ungdomar som utnyttjar lokalerna? Eller är det mest innebandyklubbar och andra föreningar som hyr in sig?

Ja, faktiskt båda, säger Bo Holm.

Timeout - en chans för elever att bryta mönster

För fem år sedan startade resursskolan Rocksjöskolan i Jönköping. Den var tänkt att fungera som ett slags ”time-outskola”. En plats dit elever som inte fungerar i den vanliga skolan kan få komma under en kortare period. Men hur gick det då? Har eleverna mått bra av att komma ifrån sin gamla skola? Eller har de känt sig bortknuffade? Och om det har gett bra resultat - är det varaktigt i så fall?

Ja, enligt rektor Ingemar Sundberg är Rocksjöskolan något som alla tjänar på. I reportaget som P1 Morgons Lena Gustavsson har gjort hör vi också åsikter och tankar från lärare och elever på skolan.

Det är ett stort steg att skicka i väg en elev från den vanliga skolan och den egna klassen till Rocksjöskolan. Bengt Bälter är lärare på Ljungarumsskolan, som för ett tag sedan skickade iväg en elev, som varit besvärlig länge.

 

Systern socialdemokrat - brodern kristdemokrat

De är politiker. De har klättrat på maktstegen den senaste tiden - en åt höger och en åt vänster. Och de är syskon. Och de är faktiskt bara ett exempel av många där flera medlemmar från samma familj har blivit beslutsfattande politiker. Det handlar om Lars-Åke Magnusson (kd), tillträdande kommunalråd i Gnosjö, och Anci Magnusson (s), tillträdande landstingsråd.

I dagens Lasso frågade vi dem vilket som smäller högst - landstingsråd eller kommunalråd. Vi undrade också om de serverades politik till frukost när de var små och om det finns en fara i att flera medlemmar från samma familj blir beslutsfattande politiker.

11-årige Albin: Nu har det gått för långt!

Att bilarna på länsväg 33 utanför Eksjö ofta kör snabbt genom de omkringliggande samhällena - det är det nog många som tycker. Men nu har det gått för långt. Det säger 11-årige Albin Paulsson som bor i Bruzaholm. Efter att ha skrivit en insändare till lokaltidningen funderar nu 11-åringen på att gå vidare till Eksjö kommun.

För som det är nu så är det livsfarligt för barnen att korsa gatan, menar Albin.

Lång väg för att få skadestånd

230 000 kronor - så mycket ska den 16-åriga flicka som utsattes för upprepade sexuella övergrepp av sin pappa i Vetlanda få i skadestånd. Det fastslog tingsrätten i Eksjö igår.

Och 300 000 - så mycket ska de anhöriga till den sjuksköterska som knivmördades på länssjukhuset Ryhov i Jönköping få. Det bestämde tingsrätten i Jönköping förra veckan. Stora belopp som ska betalas av en person som dessutom dömts till ett straff. Hur går det ihop sig?

Enligt Ninna Mörner, informatör på Brottsofferjourernas riksförbund, är det många som förväntar sig få pengar direkt och utan problem. Men så är det inte. Vägen till pengarna och upprättelsen kan vara lång och snårig. Och det är långt ifrån säkert att brottsoffret får hela sitt skadestånd.

Över 130 män i Jönköping köper sex regelbundet

Prostitutionen i Jönköping finns nästan enbart på Internet. Gatuprostitutionen har funnits i liten skala, men försvann helt när sexköp kriminaliserades 1999. Det visar den kartläggning som forskaren Jari Kousmanen gjort på uppdrag av Jönköpings kommun. Och han har främst använt sig av nätet när han tagit reda på hur många som rör sig på sexmarknaden i kommunen. Under arbetets gång har han kommit fram till att det finns mellan 130 och 150 män i Jönköping som regelbundet köper sex - och ungefär 20 kvinnor som säljer.

Samtidigt som kartläggningen av prostitutionen har genomförts har också kommunen passat på att undersöka ungdomars sexualvanor - och om ungdomarna någon gång sålt sexuella tjänster. Och det visade sig att det finns både tjejer och killar som säljer sex. Nu måste kommunen ta ställning till hur man ska arbeta mot prostitutionen bland unga. Det säger socialdirektör Elisabeth Mejersjö.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".