Lasso torsdag 23/11

Värnamo raggar på nya sätt - HÄMTADE blivande ingenjörer

Ofta åker företag iväg för att besöka utbildningsmässor och högskolor. Där vill man marknadsföra sig och värva nyutbildad kvalificerad arbetskraft.  Men Värnamo är först i landet med att i stället HÄMTA de blivande ingenjörerna och köra dem till företag i Värnamo.

Idag kom 47 blivande ingenjörer från Högskolan i Halmstad i buss till Värnamo och Bredaryd. ”Gott om plats” heter projektet där industrin vill värva kvalificerade högutbildade till Värnamo. Projekt- och utvecklingsledare är Anette Hurtig-Andersen.

Fatane efter attacken: Varför?

I natt attackerades Fatane, hennes make och deras två barn i deras villa i Huskvarna. Okända gärningsmän slängde in stora stenbumlingar som krossade två fönster i deras hus. Gärningsmännen gav sig också på deras bil.

- Först när jag hörde smällen bara skrek jag, berättar Fatane.

Sedan såg hon att hennes man också var rädd - och blev då ännu räddare själv. När vår reporter Peter Dallmann träffar henne senare samma dag berättar hon om sin rädsla och om sin undran.

- Varför gör någon så här?

Vad hade hänt om det varit passagerare i bussen?

Händelsen med den brinnande bussen väcker frågor. Vad hade hänt om det varit passagerare i den? Hur brandsäkra är egentligen bussarna?

Det var vid halvelvatiden på onsdagskvällen, i höjd med Brunstorp norr om Huskvarna, som en turistbuss plötsligt tog eld.  Branden ska ha börjat bakom förarstolen och spridit sig bakåt i bussen. Chauffören lyckades köra åt sidan och ta sig ur bussen innan lågorna helt tog över. Brandförloppet gick snabbt, bussen totalförstördes och frågan är vad som hade hänt om det funnits passagerare i den.

Så här säger busschauffören, räddningstjänsten, bussföretaget och Sveriges provnings- och forskningsinstitut om bussbranden.

Nu behöver Magdalena inte alltid vara på topp

Finns det någon gång som det smakar så gott med mat som efter att man har tränat hårt? Men är det alltid nyttiga saker man stoppar i sig? Ja, det här med mat och träning är något som skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg föreläser om.

Nu i dagarna möter hon idrottande ungdomar här i länet för att informera och inspirera dem om bland annat kostens betydelse. Men - hur duktig är hon själv på att sköta sig - så här fem år efter elitidrottskarriärens slut? Ja, hon är glad över att inte alltid behöva vara på topp längre.

Kelim - en konst värd att bevara

Kelim. Ja, det är ett hantverk som brukar förknippas med kvinnliga kurder i berglandskapen i norra Mellanöstern.Det handlar om slätvävda mattor som innehåller mängder med symboler. Men - det är en konst som har varit på väg att dö ut.

För att rädda hantverket och för att ge unga kurdiska kvinnor en bra start  på arbetslivet, startade den pensionerade fotografen och läraren Enver Özkahraman en skola i den turkiska staden Van. Där lär sig kvinnorna både att läsa, skriva och - väva kelimmattor.

Nu är tretton av mattorna på turné i Sverige. I dag hängdes de upp till beskådning i Råslätts kyrka i Jönköping. Karin Sundberg, ordförande i Jönköpings läns hemslöjdsförbund, är med och arrangerar utställningen.

Tre svartvita bilder rörde upp bland jymparna

Samlagsbilderna i Friskis & Svettis medlemstidning har upprört så många att föreningarna i Uppsala och Nacka valt bort tidningarna den här månaden. Men en rundringning till föreningarna i Jönköping, Eksjö och Vetlanda visar att där har man ingen tanke på att plocka bort tidningarna.

- Visst är bilderna djärva, men det får man tåla, säger Johan Thor som är verksamhetschef i Jönköping.

I Vetlanda har en ledare och ett par medlemmar reagerat. De tyckte inte bilderna passade in i föreningstidningen. Men ledningen där hade förväntat sig betydligt fler och starkare reaktioner.
Vad är det för bilder då? Jo, tre svartvita samlagsbilder tagna av den svenske fotografen Walter Hirsch. Bilderna illustrerar en artikel som tar upp likheterna mellan gympa och sex. Som att båda innebär lustfylld träning.

Lassos reporter Kjell Ahlkvist åkte iväg för att höra diskussionen på Friskis & Svettis.

”De flesta tror att det finns en islamisk världskonspiration”  

Islamofobi innebär en ogrundad rädsla för islam. Och islamofobin tog verklig fart i Sverige efter terrordåden den 11 september för fem år sedan. Då växte bilden av att alla muslimer skull vara terrorister.

- De flesta tror att det finns en islamisk världskonspiration, säger religionshistorikern Christer Hedin.

Men det är åsikter som bygger på en enorm okunskap och på torsdagen höll myndigheten Levande historia ett seminarium om islamofobi och antisemitism i Jönköping. Just för att sprida mer kunskap. Och Christer Hedin talade bland annat om att det finns likheter mellan rädslan för islam och det sk judehatet på 40-talet.