Lasso tisdag 28/11

De ger inte upp - vill fortsätta bestämma

Protesterna fortsätter när det gäller förslaget att stoppa elevstyrda gymnasier.

Just nu försöker elever från olika håll över hela Sverige att bilda nätverk för att göra sig hörda och påverka skolminister Jan Björklund (fp).

Eleverna gillar inte hans förslag som innebär stopp för elevstyrda gymnasier. Ett förslag som skolministern motiverar med att elever ska kunna påverka, men inte bestämma över lärare och rektorer.

Bland annat på de båda elevstyrda skolorna Njudungsgymnasiet i Vetlanda och Per Brahegymnasiet i Jönköping protesterar eleverna.

Men vad är egentligen ett elevstyrt gymnasium?

Och vad är det som eleverna så gärna vill vara med och bestämma om?

Helga Rosén är ordförande i den lokala styrelsen på Per Brahegymnasiet i Jönköping. I dag besökte hon Lasso tillsammans med elevrådsordföranden Lilly Moazzami som också är ledamot i lokala styrelsen.

Alkohol och spel - kombinationen som sätter sprätt på ungdomars pengar

Det handlade om kombinationen spel och alkohol i Lasso i dag.

Och om det egentligen finns någon som har koll på hur mycket ungdomar spelar bort när de festar till det.

Och vad som händer med deras ekonomi och relationer om de förlorar pengar.

För i spelandet - precis som i alla sammanhang - gör alkoholen att man tar beslut som man kanske inte skulle tagit i nyktert tillstånd. Det säger Niklas Björk som jobbar på ungdomsmottagningen i Jönköping.

Det behövs forskning och det behövs information, tycker Niklas Björk. Och det här är ett område som är långt ifrån färdigutrett. Det berättar Marie Risbeck som är forskningssamordnare på Spelberoendeprojektet som drivs av Statens folkhälsoinstitut. Men det är en stor undersökning på gång.

Rättegång mot kvinnojourskvinnor
- vad får det för följder?

I dag åtalades tre kvinnor som jobbar på kvinnojouren i Tranås. Tillsammans med en fjärde kvinna, en rektor i kommunen, misstänks de för medhjälp till grov egenmäktighet med barn.

Det hela handlar om att de fyra kvinnorna ska ha hjälpt en 40-årig kvinna i Tranås att gömma undan hennes barn för deras pappa under sex års tid.

Orsaken till att de gjorde det var att mamman hävdade att barnens pappa förgripit sig på ett av barnen. Under flera års tid levde mamman i Tranås under falskt namn. Under tiden var hon efterlyst och häktad i sin frånvaro.

Mamman dömdes hösten 2005 av hovrätten för Nedre Norrland för grov egenmäktighet med barn till fängelse i tio månader. Hon dömdes för att ha hållit sina barn borta från pappan som var ensam vårdnadshavare.

Nu blir det alltså rättegång även mot de fyra kvinnor som misstänkts ha hjälpt henne. Rättegången hålls i Eksjö tingsrätt under våren.

Hur påverkar det här allmänhetens syn på kvinnojourerna? Och hur påverkar det kvinnojourerna själva? Kommer de vara mer försiktiga innan man tror på en kvinnas berättelse?

Lasso ringde Monica Karlsson, ordförande för kvinnojouren i Värnamo. Och hon säger att hon stödjer tranåskvinnornas handlande fullt ut.

Dottern forskar om mammans sjukdom

Det är bara omkring 1000 personer som har den sällsynta muskelsjukdomen Myastenia Gravis.

Och en av dem - Margaretha Rostedt från Vetlanda - får garanterat den allra senaste behandlingen mot sjukdomen. Hennes dotter forskar nämligen om sin mammas sjukdom.

I Lasso i dag mötte vi dottern, Anna Rostedt, som lämnat Jönköpings län för Uppsala. Där är hon läkare på Akademiska sjukhuset och senare i veckan får hon 100 000 kronor i pris för sin forskning om mammans sjukdom.

Vi mötte också mamman, Margaretha Rostedt, som berättade om sin ovanliga sjukdom som gör musklerna i hela kroppen trötta. Hon menar att det har betytt mycket att dottern Anna engagerat sig i sjukdomen.

Kunder vill ha bättre service i matbutikerna

City-Gross, ICA-Maxi och Prisextra är de dagligvarukedjor som kunderna är mest nöjda med.

Sämst på listan är tyska Lidl. Men också danska Netto ligger dåligt till.

Allt enligt en undersökning som Svensk Kvalitetsindex gjort.

Enligt undersökningen är svenskarna allt mindre nöjda med dagligvaruhandeln. Och de flesta kunder vill ha bättre service än vad de flesta lågprisbutiker kan erbjuda.

Lasso tog med sig Christina Larsson som är ombudsman på Svensk Handel i Jönköping till Netto vid Åbolid i västra Jönköping, en affär som öppnade i somras.

Högskolan i Jönköping: Det blir fler individuella prov

Det är för enkelt att utbilda sig till lärare i Sverige. Den kritiken kommer från Högskoleverket i dag. Alltför många slinker igenom lärarutbildningen trots att de inte har tillräckliga kunskaper, enligt verket.

Stefan Engberg är utbildningsledare på lärarutbildningen i Jönköping och även om han ser allvaret i kritiken, håller han inte med. Det har kanske varit för mycket tentamen i grupp och det är möjligt att det behövs fler individuella tentor för att vissa inte ska glida igenom, säger han. Men menar samtidigt att risken för det sistnämnda är liten. Och att han inte sett några sådana exempel.

Hon får se sin morbror skjutas upp i rymden

Om en dryg vecka är det dags för svenske astronauten Christer Fuglesang att ge sig i väg på en rymdfärd. På en speciell familjeläktare kommer väl utvalda personer att finnas - och bland dem finns Kajsa Hultén från Sävjö. Ja, hela hennes familj faktiskt. För mamma Stina är syster med Christer Fuglesangs fru. I Lasso i dag berättade 12-åriga Kajsa om den väntande resan till Florida i USA och om hur spännande det blir att se avfärden mot rymden.