Lasso onsdag 29/11

Lärare sägs upp - då protesterar eleverna

De två sjundeklassarna Sebastian Schenström och Andreas Lakatos har på egen hand skrivit ett upprop mot nedskärningar av skolpersonal.

De har samlat in över 150 namnunderskrifter från elever och nästan 40 från Mullsjöbor mot beslutet att säga upp 14 personer på skolor i Mullsjö kommun.

I Lasso berättar Sebastian Schenström och Andreas Lakatos varför dom författade skrivelsen och samlade in namnen. Du hör också kommunens svar på varför det ska bli färre vuxna i skolan.

EU-pengar ska få ungdomar att stanna i föreningen

Med EU-projektmedel hoppas IFK Värnamo att få fler ungdomar att stanna i föreningen. Där ska de kunna fungera bland annat som ledare. Samtidigt ska företag som sponsrar kunna hitta arbetskraft bland ungdomarna.

Hittills så har fotbollsklubben brottats, som så många andra föreningar, med problemet att ungdomar slutar spela fotboll när de blir äldre, att alltför få vill bli ledare och med ekonomiska problem.

Nu har klubben alltså fått bidrag i form av 127 000 kronor till EU-projektet ”Bemanningsföreningen”. Det berättar Åke Forsberg som är vice ordförande i IFK Värnamo. Tanken är att bygga ett nätverk mellan företag och föreningen.

Nu kan man bada i Sävsjö igen

Under sju månader har det varit stängt på familjebadet i Sävsjö. Orsaken är att så gott som hela reningsanläggningen har bytts ut.

Under tiden har man också byggt en ny bastu - en gemensamhetsbastu - där alla i en familj kan basta tillsammans. I dag öppnade familjebadet igen. Till mångas glädje.

Madeleine Johansson åkte från Nässjö till Sävsjö på förmiddagen för att bada med sin lille son. Och paret Sonja och Karl Erik Nilsén hoppade direkt ner i bubbelpoolen.

Ewa från Huskvarna startar ABBA-museum

Hon är född och uppvuxen i Huskvarna. Hon har varit artistchef, programledare, marknadschef och en rad andra saker. Men frågan är om inte uppmärksamheten är som allra störst nu.

För huskvarnafödda Ewa Wigenheim-Westman är i startgroparna för att bygga upp världens första ABBA-museum tillsammans med sin man Ulf Westman.

Därför sätts det upp stängsel i Gnosjö

Det sätts upp stängsel i Gnosjö. Och orsaken - det är att man vill ta ansvar för de prylar som folk skänker och förhindra att de stjäls. Det handlar om secondhandbutiken ”Gnosjö hjälper” där man tidigare har kunnat lämna skänkta saker på lastbryggan när som helst under dygnet.

Och det är upprörande att det stjäls från organisationer som jobbar ideellt för att få ihop pengar till hjälpinsatser.

Det säger Arne Svensson som är ordförande i ”Gnosjö hjälper”, där flera gnosjöorganisationer samarbetar - Svenska kyrkan, Missionskyrkan, scouterna, metallfacket, Lions och Rotary, samt Öststatshjälpen i Gislaved. Ett samarbete som resulterar i tre miljoner kronor om året till hjälpinsatser.

Mannen med asparna ställde till med fest

Historien om skotten Miles Wenner som ryckte upp 40 000 aspar från Mykinge i Skärstaddalen och planterade dem på sina ägor i Glenquicken i Skottland har valsat runt både i SR Jönköping och riksradion. Men Miles har inte varit alldeles ensam om sitt arbete. Han har haft hjälp av drygt 20 personer och i dag på eftermiddagen hade han ett litet cocktailparty för att tacka dem.

Platsen för festen var Tändsticksmuseet - naturligt nog eftersom det var Tändsticksbolaget som en gång på 50-talet drev fram de snabbväxande hybridasparna i Mykinge.

En av medhjälparna, som nu balanserade ett glas svensk champagne och några salta pinnar i händerna, var Boine Wåhlberg som varit med om att gräva upp rötter och sticklingar.