Lasso torsdag 30/11

Champagne från havets botten kostade 7 500 kronor

7 500 kronor - så mycket kostade champagneflaskan som låg på Östersjöns botten i över 80 år.

Den följde nämligen med Galeasen Jönköping, det tvåmastade segelfartyget, som var lastat med mängder av alkoholhaltiga drycker när det sjönk utanför finska kusten år 1916.

I mitten av 90-talet bärgades tusentals flaskor och nu i veckan såldes en av dem på auktion, berättar Björn Rydberg, presschef på Systembolaget. Det var Systembolaget som anordnade auktionen tillsammans med Stockholms auktionsverk. Man sålde då 3 500 flaskor fördelade på nästan 600 utrop. Ett av dem gällde alltså champagnen från Galeasen Jönköping.

Lyssna på inslaget och hör varför man vill ha en sådan flaska!

Ilska och uppgivenhet över dubbla Melodifestivalpriser

Det är många som reagerar på företaget Biljett Nu som systematiskt köper upp biljetter till bland annat Melodifestivalen och sedan säljer dem vidare till privatpersoner för över dubbla priset.

I Nyheterna i morse hörde vi EMA Telstar som arrangerar Melodifestivalen säga att Biljett Nu lurar kunderna.

Och på SVT känner man både ilska och uppgivenhet. Det säger projektledaren för Melodifestivalen - Martin Österdahl.

Biljetterna till Melodifestivalen kostar från början 445 kronor på parkett men den som handlar av Biljett Nu får betala 995 till Kinnarps arena och det är inte bara Jönköpingsborna som drabbas. I Gävle och Örnsköldsvik får man betala 695 kronor, i Scandinavium i Göteborg 1295 och vill man se finalen i Globen i Stockholm får man betala mer än tusen kronor extra för en biljett.

Men Biljett Nu: s marknadsansvariga Victoria Bengtsson tycker att deras priser är rimliga.

Skolverket: Fler pojkar i skolböckerna stänger ute flickorna

Det finns skolböcker som ger en ensidig bild av muslimer. Det finns skolböcker som utgår från att alla är heterosexuella. Och i skolböckerna finns det fler män och pojkar än kvinnor och flickor i både text och bild.

Ja, det är några av slutsatserna efter att Skolverket granskat över 20 läroböcker som används i högstadiet. Och verket menar därför att läroböcker kan upplevas som kränkande eller diskriminerande av olika grupper av elever.

Lassos praktikant Filip Sollenby åkte till Junedalsskolan i Jönköping och frågade läraren Catharina Norström vad hon tycker om undersökningen.

Kontrakt om nykterhet - hur gick det sedan?

För ganska precis ett år sedan undertecknade 28 sjundeklassare på Åsenskolan i Anderstorp ett kontrakt. De lovade att inte röka, dricka eller nyttja andra droger under de närmaste fem åren. Om de håller det löftet får de var sin penningsumma hösten 2010, när de går i gymnasiets andra årskurs.

Det är Verner och Britt Eriksson i den lilla byn Ryd som skänkt tre miljoner kronor till en stiftelse för drogfri ungdom i Anderstorp. Avkastningen av pengarna ska delas ut till de som hållit löftet.

Filip Palmquist och Simon Jarenmark i klass 8 B skrev under kontraktet för ett år sedan. Och då är frågan: hur har det gått för dem?

Smittskyddsläkare om åren efter hiv upptäcktes

För 20 år sedan upptäcktes det första hiv-fallet i Jönköpings län. Då - i början - pratades det mycket om hiv och aids. Nu är det tystare. Kanske för att det finns bra läkemedel som bromsar sjukdomsutvecklingen. Men det är inte säkert att medicinerna kommer vara lika effektiva i framtiden.

Det säger smittskyddsläkare Per-Erik Åbom - och han tycker att Världsaidsdagen som infaller i morgon (1 december) behövs - för det är ett tillfälle att uppmärksamma hiv.

Elever och lärare går samman mot mobbning

Alla har vi sett det. Kanske gjorde vi något åt det, men troligtvis blundade vi för det.

Hur ska man egentligen göra för att stoppa mobbning och trakasserier mellan elever i skolan? Just den frågan tog Prästängsskolan i Eksjö upp igår. De skickade både lärare och elever på kurs för att lära sig mer om mobbning.

Eleverna Elias Sjöberg och Kerstin Törnvall var några av de som deltog, och de menar att det är lättare för eleverna att själva stoppa mobbning på skolor, eftersom de ser mer än vad lärarna gör.

Bankerydare blev Årets frivillig

Marie Pelecanos har engagerat sig för barn i utvecklingsländer. Hon vill att de ska få en riktig utbildning.

Nu har FN:s barnfond, Unicef, fått upp ögonen för Marie från Bankeryd och utser henne till ”Årets frivillig” för sitt stora arbete.

Lasso fick en inblick i vad hon jobbar med.

HV:s tuffaste och mest utvisade

Hockeyns elitserie har snart kommit halvvägs. HV71 ligger på andra plats i tabellen och spelar ikväll borta mot Skellefteå.

En av de nya spelarna i årets HV-lag är en spelare med en speciell uppgift: att vara lagets tuffing.

Han kommer från Kanada, heter Lance Ward och är inte helt oväntat den mest utvisade spelaren i hela elitserien.