Lasso tisdag 5/12

Pingstkyrkan tipsar om alkoholstark glögg

10 000 hushåll i Värnamo har fått ett recept på riktigt alkoholstark glögg från pingstkyrkan. Det har vi hört i nyheterna idag.

Egentligen var tanken att annonsbladet skulle visa på hur pingstkyrkan har en ledarskola för att hjälpa ungdomar att bli bra ungdomsledare.

Pingstkyrkans linje mot droger är välkänd och alla inser att detta är ett misstag. Men ansvarige utgivaren för broschyren, pastor Anders Ahlenius, tycker förstås misstaget med glöggreceptet är pinsamt:

Barns åsikter måste tas på allvar

Förra vecka kunde ni här i Radio Jönköping höra om protester i Mullsjö där politikerna planerar nedskärningar inom skolan. 14 personer ska sägas upp enligt ett fullmäktigebeslut.

Två elever på Trollehöjdskolan hade samlat in namnunderskrifter och skrivit protestbrev till kommunpolitikerna. Ett brev som Lars Samuelsson, vice ordförande i kommunstyrelsen, inte trodde var formulerat av eleverna som skrivit brevet:

Men eleverna själva, sjundeklassarna Sebastian Schenström och Andreas Lakatos intygar att det är dom som skrivit brevet själva och att dom försökte formulera sig mer ”vuxet” för att bli tagna på allvar:

Lars Samuelssons uttalande har retat många, och på Jönköpings-Postens insändarsida har det funnits flera protester mot sättet att behandla barnen. Han själv vill inte kommentera det, han säger att diskussionen är avslutad för hans del.

Barn har dock rätt att bli tagna på allvar, det menar Barnombudsmannen som i sin årsrapport för 2006 skriver:

”Barn och unga har rätt att få säga vad de tycker och bli tagna på allvar. Därför måste vuxna beslutsfattare anstränga sig för att ta reda på deras åsikter. När barns och ungdomars röster verkligen räknas blir beslutsunderlagen bättre och kvaliteten på besluten ökar.”

I Lasso berättar Lena Nyberg, Barnombudsman, att det som skett i Mullsjö tyvärr är ganska typiskt i Sverige idag:

Olika stilar på Jesus

I Värnamo pågår en annorlunda utställning i missionskyrkan. Det är Elisabeth och Rudi Josefsson som visar upp sin samling av julkrubbor från jordens alla hörn.

Deras 55 julkrubbor visar hur Jesusbarnet är svart i Kongo eller ser ut som en indianpojke i Peru.

Julkrubborna är tillverkade av alla möjliga material - trä, papper, tyg, plåt, glas, keramik och bananblad.

Kärlek och passion i vintermörkret

Kärlek och romantik sägs ju vara ett ämne för vår och försommar - så här i höstrusket däremot är det inte ofta vi pratar om romantik och passion. Förälskelsen är nödvändig för att bygga en relation, men den är näst intill livshotande om den håller på för länge. Det menar Åke Pålshammar, universitetslektor i psykologi vid Uppsala universitet som föreläser i Jönköping ikväll:

Debattklimatet i riksdagen

I Lasso igår och i ekot i morse kunde vi höra om ett hårdnande debattklimat i riksdagen. Talmannen har till och med fått ha enskilda samtal med en del ledamöter för att det går så tufft till. Annie Johansson ( c ) Värnamo är en av de färskaste riksdagsledamöterna och Alf Svensson (kd) från Gränna är en av de mest erfarna. I Lasso diskuterar de båda om hur det är att gå upp i talarstolen i plenisalen.

Förste svensken snart i rymden

Nu är det bara ett par dygn kvar till Christer Fuglesang skall skjutas upp i rymden och det pratas och skrivs mycket om det i olika tidningar, TV och radio. Den som kanske kan mest om rymden i vårt län är Sverker Johansson på Högskolan i Jönköping och han är ganska avundsjuk på Christer Fuglesang som kommer bli förste svensk i rymden. Men hur intresserade är vi egentligen av rymdresan.

Vem har rätt egentligen till färdtjänst?

78-åriga Sigrid Carlsson i Nässjö har av Nässjö kommun nekats färdtjänst trots att hon har svårt att gå och har ett dåligt fungerande balansinne.

Länsrätten tycker att hon ska få färdtjänst men kommunen vill ändå inte ge sig och ärendet har överklagats till Kammarrätten.

Och in väntan på den domen får Sigrid fortsätta lägga ut dyra pengar för taxi, för att kunna komma ut på stan: