Lasso onsdag 6/12

Keira får inte gå på dagis för att hon har diabetes

3-åriga Keira i Mullsjö har blivit hemskickad från dagis, som hon älskar att gå till, och orsaken är att hon har diabetes.

Under en längre tid har personalen på Keiras dagis gett henne insulin och kontrollerat om hon behöver extra mat, men plötsligt en dag förra veckan var det nej. Personalen vill inte längre ta ansvar för vad som kan gå fel.

Istället tyckte Mullsjö kommun att Kiras mamma Ewalena skulle vara hemma med dottern en tid - tills man hittat en lösning - och det beskedet kom som en chock för familjen, berättar Ewalena Lindroth:

Vi ringde upp Skolverket för att ta reda på vems ansvar det egentligen är att ta hand om ett barn med diabetes i förskolan. Frank Nordberg som är verksjurist säger att det är solklart att ansvaret ligger på kommunen:

Tomas Ekberg, utvecklingsledare i Mullsjö kommun, är en av dem som uppmärksammade personalen på förskolan på att det är de som får står till svars om något går fel. På Skolverket säger man att det är Mullsjö kommuns ansvar att lilla Keira får sitt insulin - och man kan inte bara neka ett barn att gå i förskolan. Men Tomas Ekberg tycker inte att kommunen har gjort något fel:

Glutenallergiker blev allvarligt sjuk när han fick fel bröd på restaurangen

För två år sedan åt Göran Sommansson från Eksjö en hamburgare på McDonald’s i Borås. Det blev en ödestiger måltid, eftersom Göran inte tålde brödet. Han lider av glutenintolerans, och blev svårt sjuk. Det började med tarmvred, och nu sitter han i rullstol efter att han fått en hjärnblödning.

McDonald’s har erkänt att han fick fel bröd, och har överlämnat frågan till sitt försäkringsbolag, Trygg Hansa. Men där blev det stopp, bolaget vill inte betala ut någon ersättning till Göran Sommansson. Så här säger Göran Sommansson själv:

Det råder alltså delade meningar om hur farligt hamburgerbrödet var för Göran Sommansson. Kent Hjalmarsson, biträdande personskadechef på Trygg Hansa, som har McDonald’s ansvarsförsäkring säger så här:

Mildvädret påverkar handeln

6 december är det idag - och ute har vi omkring 10 grader i luften. Frånvaron av snö och kyla sätter nu sina spår i handeln. Det är ingen åtgång alls på vinterjackor, halsdukar, mössor och fodrade kängor. Vi gav oss ut på stan i Jönköping och där var det inte många som köpt några vinterkläder än:

Sista pappersinsamlingen i Värnamo

I snart 35 år har värnamoborna kunnat ställa ut kassar med tidningar och papper på trappan, så har Simsällskapet hämtat upp dem.

Men nu är det slut med det - igår kördes sista rundan och föreningen måste hitta ett annat sätt att tjäna pengar på.

Igår kördes alltså simsällskapets sista pappersinsamlingsbil i Värnamo, det konstaterar Jörgen ”Wais” Karlsson som varit med i alla år: