Café campus 7/12

 

Nobelfest med ljus från Jönköping

Den 10:e december hålls traditionsenligt Nobelfesten i Stadshuset i Stockholm. Och i år finns det en stor Jönköpingsanknytning, för efterfesten till den stora festen ska ljussättas av ljushögskolan i Jönköping. På ett hemligt tema har alla rummen fått en speceill ljusinramning.

Monika Säter, ansvarig för ljusdesignutbildningen, berättade i Café Campus hur det prestigefyllda uppdraget hamnade hos studenter från Jönköping:

Skatteflykt och kryphål i lagen

Företag som medvetet skatteplanerar och försöker hitta kryphål i lagen, så att man lagligt kan undanhålla staten pengar,  är ett ämne som intresserat Ulrika Rosander på högskolan i Jönköping. I vår ska hon vara klar med sin doktorsavhandling om skatteflykt.

Och skatteflykt är inte det samma som att man flyr till en paradisö med massa extra pengar på fickan:

Studenter från högskolan hjälper somaliska flyktingar med läxorna

Varje vecka åker ett gäng studenter från högskolan i Jönköping till Råslätt för att hjälpa somaliska barn med läxorna. Ofta behöver de extra hjälp eftersom språkbekymmer gör att det kan vara svårt att få den hjälpen hemma.

En av dem så får hjälp är 13-årige Ashmed :

Kårtrastarna

Högskolestudenternas egen kör ”Kårtrastarna” håller ikväll en adventskonsert på HLK. Innan de intog scenen besökte de Café Campus: