1 av 5
Arvid som stjärngosse
2 av 5
3 av 5
Arnoldo Pizarro. Foto: Jessica Sonelius.
4 av 5
Nils-Ove Durango vill samla in pengar till den butiksinnehavare i Mariannelund som i fredags rånades och misshandlades i sin affär. Foto: Peder Losten.
5 av 5
Arvid som stjärngosse

Lasso måndag 11/12

Arnoldo: Pinochets död väcker både glädje och ilska

I Chile har känslorna varit starka efter beskedet om exdiktatorn Augusto Pinochets död i går (söndag).

Anhängare till honom har gråtit utanför militärsjukhuset där han dog och andra människor har jublat och dansat och flaggat över att han är borta.

Och också bland de chilenare som flydde till Sverige under Pinochet-regimen är känslorna starka. En av dem är Arnoldo Pizarro från Huskvarna. Han fängslades i Chile 1973 för sina politiska åsikter och upplevde två år av tortyr. I Lasso berättade han om de dubbla känslor som kom när han fick beskedet om exdiktatorns död.

Arvid från Huskvarna lussar inför tusentals Milanobor

På onsdag är det Lucia men redan i kväll ska en grupp svenska barn lussa på ett av de största torgen i Milano. Flera av barnen kommer från Vätterbygden, men bor tillsammans med sina föräldrar i just Milano.

Och på Svenska skolan där de är elever är Ann-Cathrine Leicht rektor. Hon kommer från Huskvarna och har jobbat med barn och utbildning i Jönköpings län tidigare, bland annat som rektor i Aneby kommun. Men i augusti flyttade hon med familjen till Italien och sitt nya jobb på Svenska skolan. Och i kväll är sonen Arvid, 10 år, ett av de svenska barn som lussar inför tusentals Milanobor.

Rånöverfall får folk att ställa upp

Nils-Ove Durango i Mariannelund har dragit igång en insamling till Margareta Brink, den butiksinnehavarare som rånades i sin affär vid femtiden på fredagseftermiddagen.

Hon fick bland annat hårda slag i bakvuvudet och vårdas på höglandssjukhuset i Eksjö för skallskador och benbrott.

Den misstänkte rånaren är en 19-årig elev vid folkhögskolan i Mariannelund.

- Jag känner henne bara som kund i hennes butik, säger Nils-Ove Durango. Men det är naturligt i ett litet samhälle att man vill hjälpa någon som råkat illa ut.

- De fysiska och psykiska skadorna kan inte vi vanliga Mariannelundsbor göra något år, men vi kan minska den ekonomiska förlusten genom att samla in pengar, säger han.

- Torgboden i Mariannelund är en presentaffär och december är ju den bästa månaden.

Köpmannaföreningen kommer att ha folk som expedierar i affären från och med tisdag eftermiddag för att hjälpa henne.

Nils-Ove Durango vill att man utöver insamlingen också organiserar en manifestation på torget mot våldet i samhället.

Han flyttade från Stockholm till Mariannelund för fyra år sedan därför att han tyckte att Stockholm var en otrygg plats. Men andelen grova brott verkar vara mycket hög i Mariannelund, trots att det är ett så litet samhälle, säger han.

Stort sug efter lugnande medel leder till stölder

I dag på morgonen stals det narkotikaklassade tabletter på Bankeryds vårdcentral. I helgen försvann det ett antal olika läkemedel från vårdcentralen i Mullsjö. Och det är är bara två i en lång rad av medicinstölder. Ofta är det personal på till exempel sjukhus eller äldreboenden som ligger bakom stölderna, berättar Peter Hultgren, förundersökningsledare vid brottssamordningen i Jönköping. Personal som helt enkelt inte kan stå emot när till exempel lugnande mediciner finns mitt framför ögonen på en. Och när det är personal som ligger bakom klaras ofta brotten upp. Men de senaste stölderna har varit av större mängder. Förmodligen kommer de då att säljas vidare och brotten blir svårare att lösa.

Vad gör polisen åt det här stölderna? Hur allvarliga är de? Och vad gör landstinget för att förhindra att fler sker?

Hur tyst är det inom folkpartiet?

Efter folkpartiets olovliga intrång på socialdemokraternas intranät Sapnet, tillsatte folkpartiet en egen etikkommission.I går presenterades kommissionens slutrapport till folkpartiets styrelse. Bland annat sägs det i rapporten att folkpartiet är hierarkiskt och präglas av en tystnadskultur. Och att folkpartiet lät jakten på väljare stå över både ideologi och interndemokrati.

Vi ringde Ann-Cathrin André, kommunpolitiker från Gislaved och även ledamot i partistyrelsen, och bad henne kommentera rapporten. Och så frågade vi henne om hon skulle våga besvära sin partiledare med en fråga eller åsikt.

Ett sista försök för att få behålla a-kassenivån

In i det sista fortsätter kampen för att a-kassan inte ska sänkas. I dag bjöd till exempel arbetslösa LO-medlemmar in länets riksdagsledamöter till en diskussion - för att få dem att ändra sig. Annars väntas riksdagen klubba igenom alliansens förslag om sänkt a-kassa om en vecka.

Kristdemokraten Irene Oskarsson från Aneby och folkpartiets Emma Löfdahl-Landberg från Eksjö var två av de som skulle övertalas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".