1 av 3
2 av 3
Karin Persson, Tranås Lucia. Foto: Anna Eriksson.
3 av 3
Jimmy Sääv i mitten, omgiven av sina tränare Roland Cronestad och Rickard Bohlenius. Foto Maria Rymell.

Lasso onsdag 13/12

Karin lyste upp på flera håll i Tranås

Av alla luciatåg som rörde sig i länet den här dagen, så begav sig Lasso för att titta och lyssna på ett. Det var när Tranås lucia besökte Hotell Statt i Tranås som vi fick oss lite luciastämning.

För bland överraskade Tranåsbor som satt och intog sin middag tågade plötsligt lucian Karin Persson och hennes tärnor in i matsalen.

Kampsporten fick Jimmy att sluta begå brott

Han var 19 år när han dömdes till fängelse första gången. I dag är Jimmy Sääv från Jönköping 24 år och han har många domar för bland annat grov misshandel bakom sig.

Men nu hoppas han själv på att hans värstingliv är över. Sedan några månader tar han ut sin frustration i träningslokalen med kampsport.

Och han säger att han börjat ett nytt liv.

Rickard Bohlenius är Jimmys tränare i kampsportklubben. Han har själv en brottslig bakgrund och känner delvis igen sig själv i Jimmy. Och han säger att han såg Jimmys kvaliteter så fort han träffade honom.

När väletablerade män slår sina fruar

Män som slår, hotar och kränker den kvinna de lever med - de finns i alla socialgrupper. Men kanske är det svårare för kvinnor som lever i en av samhällets mer väletablerade familjer att ta steget och anmäla sin man. Det säger både polis och kvinnojour.

Tidigare i dag började rättegången mot en framgångsrik företagare och flerbarnspappa i Jönköping. Enligt åklagaren ska han ha slått sin fru, sina barns mamma, under 17 år.

Och att en kvinna ändå stannar så länge kan bero på att man vill upprätthålla en fasad utåt. Det säger Ingela Reuthammar på kvinnojouren i Jönköping. I inslaget berättar också förundersökningsledaren Christer Ekdahl vid polisen i Jönköpings län att dessa kvinnor ibland tar tillbaka polisanmälningarna. Anledningen är att det står en hel tillvaro på spel.

Lennart, 86: ”Maskerade män hotade mig med knivar”

I Lasso i dag var vi på besök i byn Kullen som ligger mellan Rörvik och Lammhult.

Där, ute på landet, bor 86-årige Lennart Karlsson.

Fast natten som gick tvingades han tillbringa på Värnamo sjukhus. Igår kväll rånades och misshandlades han i sitt eget hem av två maskerade män. Han hade precis druckit upp sitt kaffe och lagt sig för att vila.

Fuengirola - en spansk ort med svenska influenser

Många svenskar som skaffar sig hus eller lägenhet i Spanien bosätter sig gärna i Fuengirola. Från början var det här en liten fiskeby, 30 kilometer från Malagà längs Costa del Sol. Nu har Fuengirola blivit en riktig turistmagnet med många svenskar. Men faktiskt så är staden en uppskattad semesterort även bland spanjorerna.

I Lasso i dag fick vi en rapport från Sofia Zachrisson som kommer från Jönköping, men som bor i just Fuengirola sedan ett och ett halvt år tillbaka. Hon berättade hur svenskinfluerat Fuengirola är och hur svensk julen förväntas bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".